Dopustite djeci da budu prljava, to je dobro za njihov imunitet, tvrde liječnici

Dopustite djeci da budu prljava, to je dobro za njihov imunitet, tvrde liječnici
Foto: 123RF

KOLIKO ste puta reagirali kad je vaše dijete jelo s poda, i to nakon isteka onih kultnih pet sekundi, ili kada je pilo iz šalice svog prijatelja, ili se jednostavno igralo u blatu? Napokon se možete opustiti jer, prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The New England, izloženost djece prljavštini i klicama jača njihov imunološki sustav.

Dr. Jack Gilbert, znanstvenik sa Sveučilišta u Chicagu i otac dvoje djece, neprestano se suočavao sa sličnim situacijama, stoga je odlučio pomnije proučiti učinke potencijalnih mikroba na organizam svojih mališana. Ono što su on i njegovi suradnici otkrili o odnosima između djece i mikroba bilo je nevjerojatno ohrabrujuće.

"Ispostavilo se da je većina izlaganja prljavštini i klicama za njih bila korisna. Komadić hrane koji bi pao na pod, a kojeg je bi potom iz svojih usta jedno dijete dalo drugome da pojede, zapravo bi stimuliralo i ojačalo njegov imunološki sustav", rekao je dr. Gilbert. 

"U redu je često prati ruke ako je doba virusa gripe, ali ako su djeca primjerice u interakciji sa psom koji im liže lice, to nije uopće loše, već izuzetno korisno za njihovo zdravlje", rekao je znanstvenik.

Gilbert je rekao da neutrofilne stanice koje se bore protiv infekcija u našim tijelima postaju "mrzovoljne i pro-upalne" dok čekaju da odrade svoj posao, tako da, bez malih količina bakterija koje se inače bore s njima, ti neutrofili postaju "eksplozivno upalni". To je ono što često zna izazvati astmu i ekcem, ali i alergije na hranu.

Također, djeca ne bi trebala koristiti dezinfekcijska sredstva za ruke, smatra Gilbert, jer je topla voda u kombinaciji sa sapunom sasvim dovoljna. 

Liječnik je odgovorio i na vječito pitanje, je li u redu da dijete jede nešto što je bilo više od pet sekundi na podu?

"Nažalost, to je pravilo mit jer je mikrobima potrebno manje od jedne sekunde da se vežu za hranu. Ako ste kod kuće, u svom okruženju, nemojte pretjerano voditi brigu o tome. Što se pak dude varalice tiče, koju mnoge mame peru nakon što je bebe bace na pod, postoji istraživanje koje je obuhvatilo više od 300.000 djece i pokazalo da su djeca s prljavim dudicama imala nižu stopu astme, alergija i ekcema", ispričao je Gilbert.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara