"Drage mame koje dojite vani dajte da vam objasnim zašto se ne trebate skrivati od svijeta"

"Drage mame koje dojite vani dajte da vam objasnim zašto se ne trebate skrivati od svijeta"

Foto: 123rf

JEDNA vječna tema i jedan totalno razuman stav mame koja je dojila - vani, u javnosti, po parkićima, pred drugima i nikada nije imala onaj osjećaj da se zbog toga mora negdje sakriti. A kako se medijima već dulje vrijeme (čitaj godinama) provlači ta tema pokrivenih sisa ili ne, ona je odlučila nešto reći - i to ne onima koji se zgražaju, ne onima koji to nikada ne bi ni za živu glavu, već onima koje su dojile i doje u javnosti, ali se revno prekrivaju da baš nitko ne vidi. 

"E baš vama imam nešto za reći jer eto - ja vam to uopće ne kužim! Stvarno ne kužim, a čini mi se, pa baš ne kužite ni vi zašto to uopće radite.", napisala je mama Melanie Hearse iz Pertha

"Za početak, nije da ne cijenim žensku iskrenost, cijenim ja vaše mišljenje, ali ga ne uvažavam. Možda ja ne mogu razumjeti vas koji smatrate da sise moraju jako sakriti, ali ni vi ne razumijete mene. I očito je da nikada niti nećete. 

Da se razumijemo. Ja ne kažem da bi žene trebale vaditi svoje dojke gdje god i kada god. Ja definitivno nisam od onih koji će se razmetati svojom golotinjom tek toliko da me se vidi. Imala sam ja svoj strahova, ogromnih strahova od golotinje - od onog trenutka kada sam trudna prvi put vidjela film o porodu. Nešto najgroznije što me tada plašilo nije bio čak ni sam porod već taj osjećaj da to radite goli - tako izloženi kao od majke rođeni. Naravno, kada je došao trenutak da rodim ja, najmanje što me u tom trenutku brinulo bila je, pogađate, moja golotinja. To vam dođe s rađanjem - jednostavno nekako drugačije posložite prioritete. 

I tako sam došla do dojenja. Do hranjenja svoje bebe uslijed čega sam kao i svaka dojilja na svijetu bez puno srama vadila svoje dojke i objelodanjivala svoje bradavice. Ispočetka sam se trudila ne pokazati puno, ali mislim da sam zapravo u tom periodu pokazivala najviše. Baš zato što sam se trudila prekriti i ne pokazati baš ništa. No, dijete se miče, hrani se pa stane, okrene glavu, pomakne sve - i onda sam jednostavno odustala. 

Ne radim to zavedem vašeg muža

No to ne znači da sam tada vadila svoju dojku i pritom oblizivala svoje usnice, pućila ih i namigivala vašim predškolcima koji su se igrali u mojoj blizini, niti sam svim tuđim muževima davala do znanja da im se pruža prilika da upravo sada ugledaju sisu. To je jednostavno bio čin hranjenja i kao takav je bio očit svima koji su pogledali u mom smjeru. Dakle ne - nisam u tom trenutku bila spremna za striptiz već za jedno obično, najobičnije hranjenje. A iako sada to djeluje tako lako i obično, ne - nije - ali s pokrivalom bi bilo još i teže. 

>>>Ovaj tata stvarno nam je pokazao: Pokrio se dekicom dok je jeo u restoranu<<<

S druge strane, moram vam reći da onda kada ni ja nisam baš najbolje razumjela taj koncept dojenja u javnosti - trudila sam se - stvarno sam se u početku trudila pronaći neko mirno mjesto da svoje dijete nahranim baš tako kako to društvo hoće - da nas nitko ne vidi. Pa sam tražila mirna mjesta, a to su - ma znate i sami, uglavnom bili javni toaleti koji ni uz najbolju volju čistačice, dezinficijensa i mirisa baš nikada neće odisati divnim okruženjem za jedno lagodno hranjenje. jednostavno - neće jer se radi o toaletu u kojem ljudi obavljaju svoju nuždu. 

>>>Ovako vas osramote kada odlučite ne dojiti na javnom mjestu<<<

Vrući automobili također nam baš nisu sjeli za hranjenje i pitam se stoga - što nam onda još preostaje. Jer vi koje inzistirate da nijedna žena ne smije pokazati komad svoje sise u vašoj blizini, a ne dao bog u blizini vašeg djeteta i muža koja bi se mogao napaliti - vi zapravo baš i nemate neki drugi savjet osim onog da mame koje doje MORAJU ostati kod kuće, ili se obavezno prekrivati. Kod vas nema treće opcije - no da vam baš zato kažem - treća opcija itekako postoji - zove se "ja dojim, a vi ne buljite i riješena stvar". 

Ugledajte se na svoju djecu 

Mislim - hajde se barem ugledajte u svoju djecu po tom pitanju. Primijetila sam da oni to instinktivno znaju napraviti bez da im je itko naredio kako se ponašati u slučaju da se nađu u blizini mame koja se razgolićuje pred svima. Znate kako to djeca odrade? Malo zavire, utaže svoju znatiželju, a onda jednostavno okrenu glavu i odu dalje za svojom igrom. 

Zar je to tako teško napraviti? Pogledati i onda jednostavno ne ostati tamo ukopan, buljiti i pokazivati prstom. Eto - barem to možete naučiti od svog djeteta. osim baš ako vi inzistirate da jedan takav prizor pošto-poto prokomentira i raspravi.

Zato bih rado rekla još nešto o sebi. Nemojte misliti da sam zbog ovoga što pišem ja neka razuzdana feministkinja koja želi svoje sise nametnuti svakom prolazniku. Ma ni blizu! Ja sam samo mama koja je shvatila da njeno dijete, baš kao i sve ostale bebe na svijetu, stvarno ne vole biti prekrivene dekicama, gazama i majicama dok jedu. I bebe trebaju zrak jer i njima hranjenje treba biti ugodno. Onako kako je to ugodno i nama dok mirno žvačemo i mirno promatramo svijet oko sebe. Guštajući u zalogajima. 

Zašto itko spominje vagine u tom kontekstu? 

No to opet ne znači da će mame zato sjediti u toplesu na klupici i čekati da se beba prišteka kada osjeti glad. Mama to obavi na brzinu - beba se najede i sise se spreme pa to stvarno ne možete komentirati, kako se već običava komentirati, da je to isto kao da i svoju vaginu lijepo prošećemo po okolici da je svi vide. Mislim, zar stvarno vjerujete da je to isto? Zar ste stvarno toliko oholi da ćete to izjednačavati ili i dalje biti toliko ustrajni da bradavice od dojke pune mlijeka radite scenu i nazivate ih seksualnim objektima kojima mame željne "pažnje" žele privlačiti poglede. 

S poštovanjem, 

bivša dojilja koja ne kuži zašto vi to ne kužite? 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara