Epiduralna anestezija smanjuje bol, ali u ovim situacijama se ne smije koristiti

Epiduralna anestezija smanjuje bol, ali u ovim situacijama se ne smije koristiti
Foto: 123RF

VEĆINA trudnica i žena koje su rodile već su čule za epiduralnu anesteziju, a neke su je i isprobale. Najjednostavnije rečeno, ona “umrtvljuje”, odnosno oslobađa osjećaja boli donji dio tijela te tako smanjuje intenzitet boli prilikom trudova. Može se upotrijebiti i tijekom prirodnog porođaja, kao i u slučaju carskog reza. Smatra se da ona nema negativnih utjecaja na rodilju i novorođenče, sigurna je i izvodi je stručna osoba, anesteziolog.

Prilikom davanja epiduralne anestezije rodilja sjedi ili leži leđima okrenuta prema anesteziologu. Tijekom cijelog postupka mora mirovati, a sve počinje davanjem lokalne anestezije. Potom se između dva susjedna lumbalna kralješka uvodi specijalna igla u epiduralni prostor, nakon čega se kroz nju postavlja kateter u dubinu do 4 cm. 

Ipak, valja naglasiti da može imati nuspojave poput pada tlaka te glavobolje ili infekcije na mjestu postavljanja katetera. Tek u rijetkim situacijama javljaju se ozbiljnije nuspojave koje zahtijevaju liječenje.

Iako je praksa slušati želje rodilje, postoji nekoliko uvjeta koji trebaju biti ispunjeni da bi primila epiduralnu anesteziju. Naime, potrebno je da trudovi budu jasno ustanovljeni, a cervikalno ušće porođajnog kanala otvoreno između 2 do 3 centimetra.

No, postoje situacije u kojima, unatoč željama rodilje, nije moguće primijeniti ovu metodu uklanjanja boli. Neki od njih su poremećaj zgrušavanja krvi, niske vrijednosti trombocita, infekcije na mjestu uboda, rascjep kralješnice (spina bifida) te druge deformacije ili operacije na kralješnici, a relativna kontraindikacija je i tetovaža na mjestu postavljanja katetera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara