Evo zašto je možda dobro da vaše dijete noć ne prespava u komadu

Evo zašto je možda dobro da vaše dijete noć ne prespava u komadu
Foto: 123RF

SVAKI roditelj želi da mu je dijete sretno i zdravo, a ako ste potpuno iskreni, priznat ćete da je na tom popisu i želja da spava preko noći kako biste se i vi uspjeli odmoriti.

Međutim, ako niste među sretnicima i beba vas noću budi, to bi zapravo mogao biti dobar znak, ako je vjerovati znanstvenicima.

Naime, prema rezultatima istraživanja sveučilišta u Bristolu, tamni kolutovi ispod očiju će se isplatiti. Bebe koje ne spavaju cijelu noć potencijalno su pametnije od spavalica, kaže za BuzzFeed profesor Peter Fleming koji radi na odjelu zdravlja dojenčadi i psihologije razvoja spomenutog sveučilišta.

''Djeca ne trebaju spavati dulje vrijeme. To nije dobro za njih i ne postoje apsolutno nikakvi dokazi da bi dijete imalo koristi od toga da noć prespava u komadu'', pojašnjava profesor Fleming.

To možda nije ono što roditelji žele čuti, ali profesor smatra da postoji itekako dobar razlog zbog kojeg djeca vole biti budna tijekom noći.

''Bebe obično spavaju tijekom dana, a između 18 sati i ponoći imaju želju biti budne. U to vrijeme će imati veću pozornost oba roditelja jer je manje distrakcija. S biološkog stajališta, ono što beba radi je potpuno normalno i razumno, ali se ne uklapa u očekivanja roditelja 21. stoljeća'', upozorio je profesor Fleming.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara