Istraživanje otkrilo stare li brže majke s više djece ili one s manje

Istraživanje otkrilo stare li brže majke s više djece ili one s manje
Foto: 123RF

UNATOČ uvriježenom mišljenju da majke zbog stresa brže stare, to baš i nije tako. Barem ako je vjerovati zanimljivom istraživanju provedenom na kanadskom sveučilištu.

Prema rezultatima istraživanja koje je tijekom 13 godina proučavalo 75 žena broj rođene djece ima utjecaj na tempo starenja kod žena.

Istraživanje je vodio profesor Pablo Nepomnaschy, a bavio se proučavanjem povezanosti između broja djece i dužine telomera, nukleotida na kraju DNA molekula koji su ključni u procesu starenja. Naime, oni se s godinama skraćuju i to je razlog zašto stanice nestaju, a takve promjene ćete najprije primijetiti na koži i kosi.

Zaključeno je kako su žene koje su rodile više djece imale duže telomere.

"Sporije skraćivanje telomera kod žena s više djece možemo povezati s dramatičnim povećanjem estrogena, hormona koji se u većoj količini proizvodi u trudnoći", objasnio je Nepomnaschy za Science Daily. Ipak, naglasio je kako "estrogen štiti stanice od skraćenja telomera", ali i dodao da na starenje žena s više djece utječu i vanjski čimbenici, poput pomaganja obitelji i prijatelja što povećava njihovu metaboličku energiju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara