Kako napraviti domaću majonezu bez štetnih sastojaka

Kako napraviti domaću majonezu bez štetnih sastojaka
Foto: 123RF

NEMA sumnje da je kupovna majoneza fina, ali domaća je sasvim nešto drugo. Radi se o daleko boljoj i nadmoćnijoj verziji od kupovnih koje su pune aditiva. Recept za domaću i prefinu majonezu donosi Chloe Scott-Moncrieff i vjeruje kako je vrijedna truda, prenosi portal SheerLuxe.

Ono što nam je potrebno za ovu slasnu domaću majonezu je:

- jedno jaje sobne temperature

- otprilike 260 ml suncokretovog ulja

- otprilike 50 ml maslinovog ulja

- malo soli

- par kapi soka limuna (po želji)

- jedna žličica soli

- jedan režanj češnjaka (po želji)

- jedna žličica senfa.

Za početak

Svi sastojci trebaju biti sobne temperature. Razbijte jedno jaje u visoku posudu, u onu u kojoj štapni mikser može miksati. Razlog korištenja cijelog jajeta, a ne samo žumanjka, je u tome što cijelo jaje daje lakšu teksturu.

Bitna je tehnika

Umutiti ili miksati? To je dobro pitanje. Tradicionalno biste mutili, ali za brzinu možete koristiti štapni ručni mikser. 

U jaje dodajte malo senfa i četvrtinu češnja češnjaka. Sada je mješavina spremna za dodavanje ulja. Trik je dodavati ulje jako polako, kapajući cijelo vrijeme (ne zaustavljajte ni sekundu i držite mikser mirno). 

Odaberite svoje ulje

Što se tiče izbora ulja, svi okusi postaju snažniji u majonezi, tako da čisto ekstra djevičansko maslinovo ulje može majonezu učiniti travnatom i gorkom. Stoga stručnjaci predlažu omjer 75% biljnog ili suncokretovog ulja i 25% maslinovog.

Pred kraj postupka zadržite stalni tok ulja. Jednom kada se zgusne, tada konačno možete pomaknuti mikser malo gore-dolje. Za kraj iscijedite malo limuna i dodajte prstohvat soli. Isprobajte. Poslužite.

Što učiniti ako se smjesa razdvoji

Razdvajanje smjese se obično događa kod previše pomičemo mikser ili nastavkom miksanja, kada smjesa dosegne svoj vrhunac. Nemojte odustati, može se ispraviti. Pokušajte iscijediti limunov sok u smjesu. Ako to ne uspije, spremite mješavinu i ponovo pokušajte postupak. Razbijte novo jaje u čistu suhu posudu i izuzetno polako, kao što ste učinili s uljem, dodajte u neuspješnu smjesu, mirno i neprekidno miješajući dok se ne zgusne i ne emulgira.

Svoju domaću majonezu možete napraviti prema željenoj teksturi. Ulja koja se mogu koristi mogu biti i od uljane repice, oraha, suncokreta, maslina, kikirikija...

Ovo se naziva “majoneza za 5 minuta“, ali nakon par pokušaja bit ćete gotovi za manje od dvije minute!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara