Kako se nositi s trudničkom mučninom?

Kako se nositi s trudničkom mučninom?
Foto: 123f

S.O.S. mučnina!

Oko 75 do 80 % budućih majki pati od mučnine do trećeg mjeseca. Vaše tijelo za vrijeme trudnoće prolazi niz promjena u isto vrijeme, uključujući povećanje razine hormona, snažniji osjet mirisa i pretjeranu želučanu kiselinu. Pojavljuju se i kada ste gladni između preudaljenih obroka ili kada udišete jake mirise kuhinje, parfema. Mučnine također vrebaju na prazan želudac, u zoru.

Umor, stres i emocije mogu pogoršati mučninu. Mučnina može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Kod većine žena mučnina prestaje krajem trećeg mjeseca trudnoće. Možda ćete za to vrijeme birati neobične kombinacije hrane, ali ne brinite. Važno je barem nešto zadržati u želucu , sve ostalo možete kasnije nadoknaditi zdravom prehranom.

Ovi bi vam savjeti mogli pomoći 

Držite obične kekse ili dvopek u blizini kreveta, kako biste ih mogli grickati prije nego ustanete.

Doručak neka bude bogat bjelančevinama: jogurt, jaja, sirevi.

Pijte topao čaj, bez mlijeka i s malo šećera.

Zamolite svog partnera jednu sitnu uslugu: da vam donese doručak u krevet! Jedite polako. Odmorite se nekoliko minuta prije nego što ustanete.

Jedite manje i češće obroke, s razmacima od 2-2,5 sata – prazan želudac može povećati mučninu.

Izbjegavajte jako začinjenu hranu, kiselu ili prženu.

Probajte hranu bogatu vitaminom B6, poput banana, avokada ili krtog mesa (ako možete).

Pijte za vrijeme ili nakon obroka. Pijte dovoljno tekućine, osobito između obroka.

Izbjegavajte gazirana pića.

Izbjegavajte teško probavljive masnoće.

Udahnite miris svježe odrezane kriške limuna ili ih dodajte ledenom čaju.

Odmorite se nakon svakog obroka, ako je moguće.

Zračite sobu dovoljno često.

Nikako ne uzimajte sredstva protiv mučnine, bez savjetovanja liječnikom. Ako se mučnina jako pogorša, savjet potražite kod svog liječnika.  

Izbjegavajte namirnice koje su krive za mučnine. One koje su prekalorične i koje ostaju u želucu, one koje izazivaju kiselinu i one koje fermentiraju kao kupus, šparoge i mahune.

Podijelite obrok na dva dijela. Na primjer: pojedite desert dva sata nakon glavnog jela. Jedite radije jelo s roštilja i povrće kuhano na pari.

Jedite polako. Nakon jela nemojte se naginjati naprijed, niti se nemojte potpuno ispružiti, jer bi ti položaji mogli potaknuti želučanu kiselinu. Dodajte jastuke i spavajte gotovo u sjedećem položaju.

Borite se sa žgaravicom bez lijekova. Izbjegavajte lijekove, jer neki mogu izazvati povećano stvaranje želučane kiseline. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara