Kuhanje na ovim uljima izaziva rak!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Pinterest
GODINAMA se vode polemike što je zdravije - ulje ili mast. Stižu razni savjeti, u zadnje vrijeme ipak se prednost daje masti. Ujedno stižu savjeti koja se ulja mogu grijati na visokim temperaturama, a da nemaju kancerogeni učinak. Najnoviji je savjet stručnjaka da se ne prži na suncokretovom i kukuruznom ulju, jer ispuštaju otrovne kemikalije povezane s rakom. A u domaćinstvima se najčešće ova ulja upotrebljavaju.
Kuhanje s biljnim uljima oslobađa otrovne kemikalije povezane s rakom i drugim bolestima, kažu vodeći znanstvenici. Sada preporučuju hranu da se prži na maslinovom ili kokosovom ulju, maslacu ili masti.
Rezultati niza eksperimenata pojašnjavaju u svojim službenim savjetima, govore kako su ulja bogata polunezasićenim mastima, kao što su kukuruzno ulje i suncokretovo ulje, bolja za zdravlje od zasićenih masti u životinjskim proizvodima.
Znanstvenici također otkrivaju da zagrijavanje biljnih ulja dovode do oslobađanja visokih koncentracija kemikalije zvane aldehidi, koje se povezuju s bolesti srca i demencijom, kao i raka.
Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije, kaže kako je njegovo istraživanje na tipičnom američkom obroku ribe i čipsa, prženih u biljnom ulju, da su sadržavali čak 100 do 200 puta više otrovnih aldehida od sigurnog dnevnog limita kojega je odredila Svjetska zdravstvena organizacija.
Nasuprot tome, testiranje zagrijavanja maslaca, maslinovog ulja i masti potvrđene su mnogo niže razine aldehida. Kokosovo ulje dalo je zapravo najbolje rezultate, odnosno najniže razine štetnih kemikalija.
Znanstvena istraživanja ipak ne daju ujednačene rezultate. Istraživanja na sveučilištu u Oxfordu govore kako masne kiseline u biljnim uljima stvaraju druge zdravstvene probleme. Profesor neuroznanosti John Stein s Oxforda zaključuje:
Samo jedan odrezak tjedno može povećati rizik od raka debelog crijeva
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kod majki se smanjuje rizik od raka jajnika sa svakim djetetom
Kod ulja trebat će vodič koji će se koristiti za određene temperature ulja kod prženja
Budući su biljna ulja bogata omegom 6 kiselinama, ona pridonose smanjenju ključnih omega 3 masnih kiselina u mozgu, vjeruje.
"Ako jedete previše kukuruznog ili suncokretovog ulja, mozak upija previše omega 6, a "tjera" omega-3 kiseline“, rekao je prof Stein. "Vjerujem da je nedostatak omega-3 kiselina snažan čimbenik koji doprinosi povećanju mentalnih zdravstvenih problema ili čak problema disleksije."
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje kako su suncokretovo i kukuruzno ulje sada protjerani iz kuhinje, a zamijenilo ih je maslinovo ulje i maslac.
Ali, prof. Grootveld - De Montfort University u Leicesteru, koji provodi niz eksperimenata, napominje kako su nas odgovorni nekoliko desetljeća upozorava li na loš utjecaj maslaca i masti na naš organizam. No, otkrili smo maslac je vrlo, vrlo dobar kada se zagrijava i na njemu prži.
Prof Grootveld i njegov tim su radili na izmjeri razine "aldehidne“ oksidacije lipida u proizvodima", koji se izlučuju prilikom zagrijavanja ulja na različitim temperaturama. Testovi su potvrdili da kokosovo ulje proizvodi najniže razine aldehida, zatim maslac, a tri puta više se stvaraju kod grijanja kukuruznog i suncokretovog ulja.
Profesor Grootveld ističe kako se o ovom velikom problemu ne daje dovoljno pozornosti u prehrambenoj industriji. Dokaz je i visoka upotreba toksičnih masnoća prilikom zagrijavanja, a koje su se upotrebljavale mnoge godine, utičući na različite bolest srca, krvnog tlaka, upala itd.
Javno zdravstvo u Engleskoj preporučuje konzumiranje zasićenih masti, maslac i kokosovo ulje, u malim količinama, kao dio zdrave uravnotežene prehrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati