Liječnici poručili: "Roditeljima koji djecu odgajaju kao vegane treba suditi!"

Liječnici poručili: "Roditeljima koji djecu odgajaju kao vegane treba suditi!"
Foto: 123RF

NEDAVNO je procurila informacija da bi i Meghan Markle i princ Harry svog sina mogli odgajati kao vegana. Tu informaciju plasirao je New York Post prema kojem su sve glasnija nagađanja da će Archieja roditelji odgajati kao vegana jer i sami većinom jedu takvu hranu. Iako ta informacija nije potvrđena, činjenica je da su u posljednje vrijeme sve češće priče o roditeljima koji se odlučuju na takav potez.

Ipak, liječnici time nisu oduševljeni, a sada su odlučili i upozoriti na brojne opasnosti koje se skrivaju iza veganske prehrane.

Naime, članovi Belgijske kraljevske medicinske akademije objavili su službeni stav o roditeljima koji djecu odgajaju kao vegane, a njihova objava šokirala je mnoge. Prema njihovom mišljenju, tim roditeljima bi trebalo suditi, a na takav stav ih je potaknuo sve veći broj smrtnih slučajeva u školama, vrtićima i bolnicama, navodi Telegraph.

Kako ističu, veganska prehrana ne sadrži proteine i aminokiseline ključne za rast i razvoj dječjeg organizma te očuvanje njihovog zdravlja. Liječnici tvrde da ovakva prehrana može biti sigurna samo za odraslu djecu i to ako se nadopunjuje suplementima te ako se redovno provjerava njihova krvna slika, što najčešće nije slučaj.

"Veganska prehrana nije zdrava za još nerođenu djecu, malu djecu, trudnice i dojilje. Medicina je ne preporučuje, štoviše zabranjuje je u periodima u kojima dijete brzo raste", stoji u ovom priopćenju.

Inače, procjenjuje se da je 3 posto belgijske djece prisiljeno slijediti strogu dijetu, koja isključuje sve životinjske proizvode, uključujući mliječne proizvode i jaja.

"Više ne možemo tolerirati ovu opasnost", istaknuo je profesor Georges Casimir, voditelj komisije koja je napisala izvješće.

Ipak, ne slažu se svi s ovim stavovima.

“Planiranje prehrane važno je za svakoga, a ne samo za vegane. Moguće je osigurati sve hranjive tvari potrebne za rast i razvoj bez životinjskih proizvoda", uvjerena je dijetetičarka Heather Russell, a njeno mišljenje dijeli i Dawn Carr iz PETA-e koja smatra da ovakav izvještaj mogu objaviti samo "prave neznalice" te da "dobro isplanirana veganska prehrana idealna je za bebe i djecu".

Valja naglasiti kako je mišljenje Belgijske kraljevske medicinske akademije zatraženo od strane Bernarda Devosa, vladinog službenika za dječja prava i zaštitu na području Bruxellesa i Wallonije i to sve kako bi se lakše mogli procesuirati slučajevi djece sa zdravstvenim komplikacijama i smrtni slučajevi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara