Mama izazvala pravu raspravu: "Djeca ne moraju dijeliti s drugom djecom!"

Mama izazvala pravu raspravu: "Djeca ne moraju dijeliti s drugom djecom!"
Foto: 123 RF

DOK većina roditelja djecu uči važnosti dijeljenja, Alanya Kolberg je majka koja svog sina uči da ne treba biti darežljiv baš prema svima koje susreće.

Naime, mama je na svom Facebook profilu opisala situaciju u kojoj se nedavno našao njen sin Carson. Njemu je u parku prišlo šestero dječaka i svi su htjeli igračku kojom se on igrao. 

"Rekla sam mu da im slobodno kaže da je to igračka koju ne želi dijeliti s drugom djecom. Naravno, čim im je to rekao, djeca su dotrčala meni kako bi mi se požalili da moj sin ne želi dijeliti s njima svoju igračku. Na to sam im rekla da on ne mora dijeliti ako to ne želi", napisala je Alanya u objavi koju je podijelilo više od 278.000 korisnika Facebooka.

"Ja sam odrasla  osoba i ako primjerice jedem sendvič u parku, znači li to da taj sendvič moram podijeliti s neznancima u parku. Naravno da ne! Tko je u ovom slučaju nepristojan? Dijete koje ne želi dati svoje igračke drugoj djeci ili djeca koja žele igračke tog djeteta, odnosno nešto što im ne pripada. Cilj je naučiti djecu kako da funkcioniraju kao odrasli ljudi. Moraju naučiti postaviti granice", istaknula je mama.

"Zapamtite, sljedeći put kada vaše dijete u suzama krene prema vama, zato što netko nije htio podijeliti svoju igračku s njim, ne zaboravite da ne živimo u svijetu u kojem treba odustati od svega samo zato što vam je netko to nametnuo. Ne želim učiti svoje dijete tome", poručila je.

"Slažem se s ovom mamom. Čudno je ponekad koliko djecu znamo prisiljavati da dijele, a kao odrasli i sami ne volimo dijeliti svoje stvari s drugima. Ključno je postaviti granice, no ovo je nešto što se ne može lako naučiti. Imam 40 godina i sama još uvijek radim na tome", složila se Alanyom jedna od mama.

"Djeca ne moraju dijeliti s drugom djecom. Djeca ne bi smjela očekivati od druge djece da dijele s njima baš sve. Problem nisu zapravo djeca, već roditelji koji ih tome uče", dodala je druga.

No nisu sve mame stale u Alanyinu obranu.

"Plaši me broj ljudi koji se slaže s ovom mamom. Ako ništa drugo, ovo može biti loše za njihov društveni razvoj. Velika je vjerojatnost da će druga djeca takvu djecu smatrati škrtom i razmaženom i nitko se uopće neće htjeti igrati s njima", zaključila je jedna mama.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara