Nedostatak vitamina D u trudnoći povezan s uvećanim rizikom od ADHD-a kod djece

Nedostatak vitamina D u trudnoći povezan s uvećanim rizikom od ADHD-a kod djece
Foto: Unsplash

PREMA riječima doktorice Minne Sucksdorff sa sveučilišta Turku u Finskoj, pored genotipa, prenatalni čimbenici poput manjka vitamina D tijekom trudnoće mogu utjecati na razvoj ADHD-a kod djece. Do tog podatka znanstvenici su došli kroz istraživanje kojem je cilj bio dokazati vezu između niskih razina vitamina D kod majki tijekom trudnoće i povećanog rizika za dijagnozu poremećaja pažnje i koncentracije (poznatijeg kao ADHD) kod djece.

Istraživanje je obuhvatilo 1067 djece rođene između 1998. i 1999. godine u Finskoj kojima je dijagnosticiran ovaj poremećaj te isti broj djece kod kojeg poremećaja nije bilo. Podaci su prikupljani prije nego što je na snagu došla preporuka o obaveznom uzimanju 10 mg vitamina D dnevno tijekom trudnoće. No nedostatak vitamina D još je uvijek problem u ovoj zemlji.

Profesor Andre Sourander kaže da bez obzira na preporuku manjak vitamina D ostaje globalni problem. U Finskoj su mjerenja pokazala da je kod nekoliko grupa imigranata na nezadovoljavajućoj razini.

"Ovo istraživanje nudi jake dokaze da je niska razina vitamina D u trudnoći povezana s manjkom koncentracije kod potomaka. Budući da je ADHD jedna od najčešćih kroničnih bolesti kod djece, ovi rezultati od velikog su značaja za javno zdravstvo", rekao je profesor Sourander.

Istraživanje je dio jednog, još većeg projekta čiji cilj je otkriti povezanost između zdravlja majke u trudnoći i mogućnosti razvoja ADHD-a kod djece. Otkrivanje povezanosti određenih stanja i mogućnosti razvoja ove bolesti omogućilo bi preventivne tretmane i mjere koje bi mogle krenuti još tijekom trudnoće.

U istraživanju osim sveučilišta Turku sudjeluje i sveučilište Columbia u New Yorku, a financiraju ga Nacionalni institut za mentalno zdravlje iz SAD-a i finska Akademija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara