Ojačajte imunitet svog djeteta i izbjegnite bolesti!

Ojačajte imunitet svog djeteta i izbjegnite bolesti!

Foto: Shutterstock

KADA ZAPOČNE sezona gripa, prehlada i mnogobrojnih viroza djeca su ta koja su najviše izložena zarazi. Grupe djece savršeno su okruženje za razmnožavanje bakterija. Dovoljno je da jedno dijete u vrtić ili školu dođe bolesno da ostala djeca jedno po jedno postepeno oboli. Upravo zato treba u zimsko doba posebnu pažnju posvetiti jačanju imuniteta. 
 
Ovo su najbolji čuvari imuniteta:
 
Vitamin C – ovaj jednostavan vitamin kojeg je lako pronaći u uravnoteženoj prehrani odličan je borac protiv upornih mikroba. U vrijeme viroza i prehlada nije loše uzeti dodatnu dozu vitamina putem raznim vitaminskih pripravaka koje uvijek možete zamijeniti sokom od naranče i limunadom ako je dijete dovoljno veliko.
 
Zdrava i uravnotežena prehrana – Prehrana bi se već od malih nogu trebala bazirati na voću, povrću i mesu, najviše piletini i puretini. 
 
 
Izbjegavanje slatkiša – Slatkiši utječu na pad imuniteta, pa ih barem u vrijeme prehlada i gripa pokušajte izbaciti ili zamijeniti nekim zdravim slatkišem, kao što su smoothieji, domaći voćni jogurti i pločice od žitarica i voća.
 
Probiotici – Ove zdrave bakterije odlične su za vaš organizam jer pomažu jačanju imuniteta. Osim toga, odlične su za probavu i borbu s lošim bakterijama u organizmu. Iako se mogu kupiti i u obliku praha, dovoljno je konzumirati jogurte koji u sebi već sarže probiotike.
 
Cink – Ovo je mineral koji je najpoznatiji upravo po jačanju imuniteta. 5- 10 mg dnevno bit će sasvim dovoljno da izbjegnete bolest. Naravno, moguće je uzimati i više bez posljedica jer je granica toksičnosti tek na 150 mg dnevno. Možete ga pronaći u grahoricama, puretini, sjemenkama bundeve, jajima i integralnom kruhu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara