Ovo je šest najčešćih pitanja o plodnosti koja se ne usudimo pitati

Ovo je šest najčešćih pitanja o plodnosti koja se ne usudimo pitati
Foto: 123RF

MLADI parovi, koji u nekom trenutku svog života odluče osnovati obitelj, često imaju sto upitnika iznad glave otkud i kako krenuti jer, ili im je neugodno postaviti pitanje, ili ne znaju što bi uopće trebali pitati i ono najgore - koga.

Ovo su, prema pisanju portala Motherly, neka od najčešće postavljenih pitanja, a koja se odnose na plodnost kako žene, tako i muškarca.

1. Mogu li zatrudnjeti?

Odgovor na ovo pitanje doista ne možete znati dok ne pokušate začeti. Prosječnom, zdravom paru potrebno je šest do dvanaest mjeseci aktivnog nastojanja da začnu trudnoću. Osim začeća ili podvrgavanja pretragama plodnosti ne postoji način da sigurno ustanovite kakvi su vam izgledi da zatrudnite. Bilježenje mjesečnica jedan je od najboljih načina da procijenite svoju plodnost i steknete određeni uvid u svoje reproduktivno zdravlje.

2. Kako pratiti svoje mjesečne cikluse?

Žene obično imaju ovulaciju 14 dana prije svoje menstruacije. Primjerice, ako imate ciklus od 28 dana, ovulirat ćete na 14. dan, a ako imate ciklus od 32 dana, ovulirat ćete na 18. dan. Sperma može živjeti pet dana unutar ženskog reproduktivnog trakta, ali jajašce je održivo oko 24 sata. To znači da ste dva do tri dana prije ovulacije najplodniji. Možda ćete primijetiti promjenu i u cervikalnoj sluzi, što je još jedan znak da ovulirate.

3. Kako starost utječe na plodnost?

Plodnost počinje opadati nakon 35. godine života, ne naglo, ali znatno, s izrazitijim padom u dobi od 40 godina. Ako je žena mlađa od 35 godina i ne može zanijeti godinu dana ili više, vrijeme je da posjeti liječnika, što ne vrijedi i za ženu stariju od 35 ili više godina. One bi se svom ginekologu trebale obratiti nakon šest mjeseci pokušavanja.

4. Kako mogu povećati svoju plodnost?

Postoji nekoliko već iskušanih načina da povećate svoju plodnost. Za početak, pokušajte ostvariti svoju idealnu tjelesnu težinu jer i ona može utjecati na plodnost. Prestanite pušiti, ograničite svoje piće i pokušajte izbjegavati razne lijekove. Možete početi uzimati prenatalni vitamin s folnom kiselinom koja smanjuje postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80 posto.

5. Kako muškarci mogu povećati svoju plodnost?

Pretilost je očito povezana sa smanjenom proizvodnjom sperme stoga možete zajedno raditi na zdravijoj prehrani. Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer oni pomažu povećanju broja spermija i njihove pokretljivosti. Još jedna stvar koju nije naodmet spomenuti su uske muške bokserice. Naime, neka istraživanja pokazala su da nošenje određenog tipa donjeg rublja grije testise što smanjuje razinu sperme. Uostalom, dobro je izbjegavati bilo što što bi moglo povećati temperaturu testisa - vruće kupke, laptop na krilu itd.

6. Koliko često treba imati spolne odnose?

U idealnom slučaju, spermatozoid koji će oploditi jajnu stanicu treba biti pokretan, a njegova starost ne bi smjela biti duža od dva dana. Stručnjaci stoga savjetuju parove da vode ljubav svaki drugi dan u razdoblju od završetka jedne menstruacije do početka druge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara