Skromni liječnik spasio tisuće beba svojom juhom od mrkve

Skromni liječnik spasio tisuće beba svojom juhom od mrkve
Foto: 123RF

IME Ernst Moro danas vjerojatno ništa ne znači široj publici jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra čija su otkrića spasila tisuće beba.

Bright Side je bio zadivljen kada je prvi put čuo za ovog liječnika i zato je odlučio podijeliti njegovu zanimljivu priču sa svojim čitateljima.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Sveučilištu u Grazu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Sveučilištu Heidelberg. Pedijatrija u njegovo vrijeme u Europi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 posto.

Jedan od glavnih razloga smrti tisuća beba u to vrijeme bio je proljev. Liječnik Moro je uspio naći način kako spasiti te bebe, a njegov lijek je bio jednostavan i genijalan u isto vrijeme.

Moro je predložio davati bebama juhu od mrkve, koju su majke i medicinsko osoblje kuhale po njegovom receptu. Morova juha od mrkve se sastoji iz samo tri sastojka:

- 500 g mrkve

- voda

- sol.

Prije kuhanja juhe potrebno je oprati i očistiti mrkve. Zatim ih kuhajte u vodi dok ne postanu mekane. Pasirajte mrkvu i dodajte vode, taman toliko da bude oko litra juhe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna juha zaustavila proljev kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u mrkvi sprječavali da se bakterije zalijepe za stijenke crijeva, što je zaustavilo proljev. Vremenom je ovaj lijek zamijenjen antibioticima i lijekovima protiv proljeva, ali u to vrijeme je znatno pomogao podići stopu preživjele novorođenčadi.

Ostala otkrića

Osim ove čudesne juhe, postoji još mnogo drugih otkrića ovog liječnika, koji su postali važan dio moderne medicine.

Osmislio je naziv "prvo tromjesečje" i opisao je ključne karakteristike ovog razdoblja trudnoće.

Razvio je jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-ih.

Otkrio je da se dojene bebe bolje bore protiv bakterija od beba koje su se hranile na bočicu.

Liječnik Moro se umirovio s mjesta profesora pedijatrije 1936. godine, ali je nastavio raditi kao privatni pedijatar do 1948.godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara