Spavanje s djecom u krevetu povećava rizik od iznenadne dojenačke smrti

Spavanje s djecom u krevetu povećava rizik od iznenadne dojenačke smrti
Foto: 123RF

IZNENADNA dojenačka smrt ili SIDS najčešći je uzrok smrti djece do prve godine života, a spavanje s njima na kauču ili u krevetu taj rizik povećava i do 50 puta, upozoravaju stručnjaci.  

Nova je studija otkrila da 76 posto roditelja spava sa svojim bebama u istom krevetu, na kauču ili dok su pod utjecajem alkohola. Sve te okolnosti uvelike povećavaju rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi, a spavanje na kauču ili u naslonjaču najčešći je rizik. Čak 133 djece godišnje umire tijekom spavanja.

Oko 12 posto ispitanika odgovorilo je da su pušili i dijelili krevet s djetetom, dok je devet posto njih reklo da su to činili dok su pili. Ne čudi što bebe koje spavaju pored odraslih osoba koje puše, piju ili se drogiraju imaju vrlo visok rizik od iznenadne smrti.

Oko 40 posto beba umrlih od iznenadne smrti potječe iz pušačkih kućanstava. Za Novi Zeland je izračunato da bi se stopa smrti djece smanjila za 26 posto kada djeca majki pušačica ne bi spavala s njima u krevetu. Dišni putevi djece majki koje puše su često već ugroženi, a njihov je imunološki sustav slabiji.

Sve to ne znači da roditelji ne bi uopće trebali uzimati djecu u krevet, čak ni kada ih žele smiriti ili nahraniti. Međutim, ističe da su ona ipak najsigurnija kada spavaju u svojim kolijevkama, košarama ili vrtićima u istoj sobi s roditeljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara