Vaša beba prekomjerno ispušta vjetrove? Evo što može biti razlog tome

Vaša beba prekomjerno ispušta vjetrove? Evo što može biti razlog tome
Foto: 123RF

NOVOPEČENI roditelji često ostanu zatečeni koliko glasni zvukovi mogu izaći iz sićušnog tijela njihove bebe. Naravno, riječ je o ispuštanju vjetrova koji su za bebe potpuno normalni, ističu liječnici. Štoviše, količina plina koju oslobađaju po satu ponekad bi mogla posramiti i odraslog čovjeka. 

Budući da bebe jedu dosta često, njihovi probavni sustavi rade non-stop. Osim toga, bebe također dobivaju na težini - oko 140 do 200 grama svaki tjedan. No osim redovitog rasta, mogu postojati i drugi razlozi za prekomjerno ispuštanje vjetrova.

Vaša osobna prehrana može biti jedan od razloga. 

Određene vrste namirnica, one koje se teže probavljaju, uzrokuju česte vjetrove, a upoznavanje s krutom hranom može se itekako odraziti na crijevne plinove kod beba. Stoga, ako imate osobito nervoznu bebu koja se muči s ispuštanjem vjetrova, bilo bi dobro razmotriti i njezinu prehranu, kao i vašu. Hrana koja uzrokuje plinove pretvara se u majčino mlijeko, što može značiti dodatne vjetrove za bebu.

Bebe hranjene na bočicu često progutaju više mjehurića

Kod djece hranjene na bočicu oprez je potreban jer je moguće da beba proguta previše zraka. Nije garancija, ali možete kupiti sisače i bočice protiv kolika. Važna je i veličina rupice na dudi i položaj bočice. Bočicu treba držati okomito tako da beba pije mlijeko, a ne zrak.

Bakterijska neravnoteža u tijelu

Bebe se rađaju s potpuno čistim crijevom, što znači da ne posjeduju probiotike. Dobre bakterije u probioticima obrađuju hranjive tvari u hrani i nadopunjuju probavne enzime. Stoga bebe trebaju nekoliko mjeseci kako bi pravilno probavile majčino mlijeko. To često dovodi do stvaranja prekomjernog plina.

Netolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu znači nemogućnost potpune probave mliječnog šećera, zbog neoptimalne aktivnosti enzima laktaze u tankom crijevu. Važno je također znati da intolerancija nije isto što i alergija na mlijeko. Dok je kod intolerancije problem neprobavljivost šećera, kod alergije se radi o imunološkoj reakciji na protein mlijeka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara