Žene koje piju i puše u trudnoći su stigmatizirane pa to rade u privatnosti

Žene koje piju i puše u trudnoći su stigmatizirane pa to rade u privatnosti
Foto: 123RF

STIGMA oko pušenja cigareta i pijenja alkohola u trudnoći navodi trudnice da to rade u privatnosti, kaže istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Cardiffu. Znanstvenici su otkrili da negativne reakcije na pušenje cigareta i konzumaciju alkohola trudnice smatraju iritantima i zbog njih se otuđuju.

Prema nedavno prikupljenim podacima, više od petine žena u Walesu je pušilo u vrijeme kada su saznale da su trudne.

Također, žene koje su bile uključene u ovo istraživanje, a koje su pušile cigarete, otkrile su da su imale neugodna iskustva s babicama koje su im davale savjete o zdravlju “osuđujućim tonom” zbog čega je manje vjerojatno da traže savjet i podršku. Neke od njih zbog pušenja su negativno gledali i partneri.

Mnoge sudionice istraživanja, pušačice i nepušačice, kazale su da je pušenje u privatnosti prihvatljivo u trudnoći što se kosi s njihovim pogledom na pušenje u javnosti. 

“Moralne prosudbe usmjerene prema budućim majkama uglavnom se odnose na to kako se trudnice ponašaju kada je u pitanju zdravlje, a na udaru kritika su se posebno našle majke pripadnice radničke klase”, kaže dr. Aimee Grant iz Centra za istraživanje Sveučilišta u Cardiffu i dodala da je istraživanje pokazalo da komentare drugih majke smatraju iritantima zbog čega je manja vjerojatnost da će potražiti pomoć.

“Nitko ne želi da ga osuđuju i da se srami”, dodala je dr. Grant.

 

Ženama se inače strogo savjetuje da ne puše u trudnoći jer kemikalije u cigaretama štete nerođenom djetetu i ograničavaju njegovu opskrbu kisikom.

Liječnici preporučuju da žene koje su trudne ili planiraju zatrudnjeti ne konzumiraju alkohol kako bi se rizik za bebu sveo na minimum.

“Pijenje u trudnoći može dovesti do dugotrajne štete za dijete, a što više pijete, to je rizik veći”, navodi se na stranici Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa ističe da ne postoji sigurna količina alkohola koju je dozvoljeno konzumirati u trudnoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara