Život u gradu negativno utječe na psihičko zdravlje vaše djece, tvrde stručnjaci

Život u gradu negativno utječe na psihičko zdravlje vaše djece, tvrde stručnjaci
Foto: 123RF

PREMA Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 450 milijuna ljudi na svijetu boluje od nekog oblika psihičkog poremećaja, a sada stručnjaci tvrde kako čak i okolina u kojoj živimo u djetinjstvu može utjecati na pojavu psihičkih oboljenja u odrasloj dobi.

Naime, jedna je studija pokazala da djeca koja žive na selu okružena zelenilom imaju čak 55 posto manje šanse da u odrasloj dobi razviju neku psihičku bolest, piše Daily Mail. Drugim riječima, odrastanje na selu štiti psihičko zdravlje, odnosno zelenilo i priroda pomažu u razvijanju socijalnih vještina i potiču na fizičku aktivnost, a sve to poboljšava kognitivan razvoj kod djece.

Inače, ovo je istraživanje provedeno između 1985. i 2013. godine, a znanstvenici su koristili podatke koje su prikupljali satelitima nad zelenim površinama oko domova gotovo milijun Danaca te su rezultati objavljeni u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences". Prikupljeni podaci korišteni su za promatranje rizika od razvoja neke od 16 psihičkih bolesti, kao što su shizofrenija, depresija i anksioznost, a stručnjaci tvrde da čak ni kasnije selidbe u gradove nisu drastično povisile rizik od oboljenja u odrasloj dobi.

"Mogli smo koristiti veliku količinu podataka skupljenih iz danskih registara, kao što su mjesto stanovanja i psihičke bolesti u obitelji, i usporediti ih sa satelitskim snimkama koje pokazuju zelenu površinu koja neku osobu okružuje dok odrasta", objasnila je voditeljica istraživanja s danskog Sveučilišta Aarhus, biokemičarka dr. Kristine Engemann.

Prema njenim tvrdnjama, ključno je vrijeme od rođenja pa do desete godine života, a šanse za psihičke bolesti postupno se smanjuju proporcionalno tome koliko dijete živi izvan grada u tom periodu. Kako je Engemann naglasila, buka, zagađenje, infekcije i loši socio-ekonomski uvjeti povećavaju rizik od psihičkih bolesti i zato bismo u budućnosti trebali voditi više računa o razvitku "zelenijih" sredina za život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara