Kako čuvati krumpir da ostane svjež tijekom cijele zime
KRUMPIR može izdržati na kuhinjskom pultu duže od većine voća i povrća, ali će s vremenom početi puštati izdanke te gubiti svježinu i okus. Ako se pravilno skladišti, može ostati svjež četiri do šest mjeseci. Tradicionalna metoda skladištenja podrazumijeva čuvanje krumpira na hladnom i tamnom mjestu na kojem nema opasnosti od smrzavanja.
Krumpir može razviti zelenu koru kada je izložen svjetlu. Takva zelena kora ima gorak okus i sadrži solanin koji je iritantan za probavni sustav, a u većim količinama može izazvati i ozbiljnije zdravstvene posljedice. Male zelene točkice i klice treba potpuno odrezati, no krumpir koji ima više od nekoliko malih zelenih mrlja treba cijeli baciti.
Tek iskopani krumpir se mora posušiti
Ako imate domaći, tek iskopani krumpir, nije dovoljno jednostavno ga baciti u podrum, već se prvo mora pripremiti višednevnim sušenje. Tek iskopani krumpir nema čvrstu koru koja ga štiti od truleži i prije pohrane na tamnom mjestu potrebno je pričekati par dana da se kora stvrdne. Nakon sušenja krumpire možete pohraniti u bilo koji spremnik koji omogućuje ventilaciju, poput kartonske kutije ili papirnate vrećice.
Za dugotrajno skladištenje su prikladni samo neoštećeni krumpiri
Pregledajte sve krumpire u potrazi za klicama, plijesni, oštećenjima i mekanim udubinama. Za dugotrajno skladištenje su prikladni samo neoštećeni krumpiri. Prekomjerno oštećene krumpire treba pojesti u roku od nekoliko dana ili uskladištiti na neki drugi način.
Iako biste mogli doći u iskušenje da ga prethodno operete, krumpir se najbolje skladišti ako ga ostavite suhim i prljavim. Stavite krumpir u kartonsku kutiju, papirnatu vrećicu, mrežastu vrećicu ili košaru kako biste osigurali dobru ventilaciju. Plastične vrećice mu neće dopustiti da diše i znatno će mu skratiti vijek trajanja.
Držite krumpire podalje od jabuka i luka
Čuvajte krumpire na hladnom, vlažnom i tamnom mjestu. Idealan temperaturni raspon je između 4 i 5°C. Nemojte koristiti hladnjak jer je zrak previše suh i uzrokovat će da se krumpiri smežuraju. Redovito provjeravajte krumpire i uklonite one koji su mekani, smežurani ili proklijali kako se ne bi još više kvarili.
Držite krumpire podalje od jabuka i drugog svježeg voća, kao i luka jer plin etilen koji ispuštaju može uzrokovati klijanje ili kvarenje krumpira. Krumpir tijekom skladištenja često razvije slatki okus jer polako pretvara škrob u šećer.
Ovo možete spriječiti tako da ga izvadite iz skladišta nekoliko dana prije korištenja kako bi se šećer ponovno pretvorio u škrob. Nastojte ne skladištiti više krumpira nego što možete iskoristiti tijekom jeseni i zime. Kada dođe proljeće, krumpir će početi klijati.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati