Kako na pristojan način odbiti poslovnu ponudu?

Kako na pristojan način odbiti poslovnu ponudu?

Foto: Michael Kors

NEKI sretnici u mogućnosti su i odbiti poneku poslovnu ponudu.

Ako si i ti među njima, ovo su stvari koje moraš znati prije nego to napraviš.

1. Moraš biti iskrena, ali i pristojna
 
Ako si odbila ponudu na temelju razloga, koji ti je poslodavca i tvrtku prikazao u lošem svjetlu, nema potrebe da budeš brutalno iskrena te da na taj način stvaraš sliku nepristojne osobe. Razlog je vrlo jednostavan: nikad ne znaš kada ćeš na te iste ljude naići u budućnosti.
 
2. Budi odlučna
 
Odbijanje ponude za posao jedna je od onih odluka oko koje kasnije nećeš moći promijeniti mišljenje ni dan poslije, a kamoli kasnije. Prema tome, dobro odvaži sve pozitivne i negativne strane, a zatim donesi konačnu odluku. Čak i ako se poslodavac predomisli pa te ipak odluči zaposliti, nakon početnog odbijanja, to bi moglo ostaviti gorak okus u njihovim ustima, a s novim poslodavcem moraš željeti početi dobro.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Učini to što prije
 
Objašnjenje je također vrlo jednostavno: njima je potreban kandidat što prije. Ako to nećeš biti ti, onda se tvrtka mora brzo naći nekog drugog. Zato si nemoj umanjivati ugled u poslovnom svijetu, davanjem lažnih nada.
 
4. Obavijesti ih
 
Nažalost, postoje ljudi koji misle da je ignoriranje mailova ili poziva sasvim normalan način za odbaciti neku ponudu. Ne, to je prije svega neprofesionalno ponašanje, strogo zabranjeno u poslovnom svijetu. Preuzmi inicijativu te podigni slušalicu ili napiši mail, odbijanjem ponude s poštovanjem.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara