Negativni učinci dijete 5:2

Negativni učinci dijete 5:2

Foto: Press foto

TAKOZVANA "Post-dijeta" Michaela Mosleyja brzo je osvojila svijet.

Njegova knjiga "The Fast Diet" samo se u Velikoj Britaniji prodala u 400 000 primjeraka, a način prehrane koji Mosley predlaže, brzo se raširio po cijelom svijetu.

Celebrity fanovi navodno su i Jennifer Aniston i Gwyneth Paltrow, a žene i muškarci diljem svijeta zaklinju se kako je ovo najbolja dijeta koju su ikad isprobali. Ipak, povlači se važno pitanje: "Je li zdrava?"

O čemu se radi?

Pravila dijete "5:2" su jednostavna - dva dana u tjednu unosiš samo 500 kalorija (muškarci 600), a pet dana jedeš što poželiš. U tih 500 kalorija ubraja se hrana koju sama odabereš - bilo da se radi o jednoj čokoladi ili pak o puno pametnijem izboru voća, povrća, dvopeka i malo riže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše strane dijete 5:2

Ova dijeta zvuči zaista jednostavno - uz samo 2 dana "muke" mršaviš i još jedeš što ti se sviđa, no liječnici upozoravaju kako čest post može imati loš utjecaj na naše zdravlje, pogotovo kad su žene u pitanju.

Časopis Glamour obavio je malo istraživanje te doznao kako brojne žene koje provode ovu dijetu pate od neučestalih menstrualnih ciklusa te kako ovaj način prehrane može utjecati i na neplodnost. Mnoge žene jednostavno prestaju dobivati mjesečnice ili imaju jako slaba krvarenja.

Doktorica Errol Richardson objašnjava: "Zdrava trudnoća zahtjeva mnogo dodatne energije koju žene na ovakvoj prehrani nemaju. Kad žene izgube na težini, to utječe i na njihovu plodnost."

Drugi štetni utjecaji ove dijete su česte glavobolje, malaksalost, probavne smetnje i nesanica.

ZAKLJUČAK: Ni na jednu drastičnu dijetu ne odlazite bez savjetovanja s liječnikom, a ako želite ostati trudni - radije odaberite zdravije načine mršavljenja!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara