Što tvoj životopis ne bi trebao uključivati?

Foto: Donna Karan

KADA pričamo o slaganju životopisa, gotovo uvijek govorimo o onome što treba staviti u njega.

Mi smo odlučili ovoga puta otkriti nekoliko stvari, koje tvoj životopis ne bi trebao sadržavati.

1. Čitavu životnu priču
 
Životopis nije priča o tvom životu. Upravo zato, nije potrebno da on uključuje svaki staž, posao, volontersko iskustvo, vještinu itd. Umjesto toga, prilagodi ga poslu za koji se prijavljuješ. Uključi samo ona, za taj posao, relevantna iskustva, osobine i vještine. Također, podijeli svoj životopis u sekcije, kako bi bio što pregledniji: radno iskustvo, lidersko iskustvo, volonterske aktivnosti, sposobnosti, interesi i slično.
 
2. Rječnik
 
Pokušavaj izbjegavati standardne riječi, za koje je vrlo vjerojatno da će ih upotrijebiti i ostali kandidati. Potrudi se da to budu jake riječi i uvjerljiv jezik, koji će tvoju priču istaknuti na jedinstven način.
 
3. Format
 
Jednostavnost je ključ po ovom pitanju. "Vrlo često kandidati pretjeruju sa dizajnom i slikama, jer misle kako će tako njihov životopis izgledati bolje. No, upravo to često dekoncentrira poslodavce", otkriva portal Refinery 29. Puno je bitnije što piše u životopisu, a ne kojeg su formata slova.
 
4. Preporuke
 
"Vrlo često poslodavci to ni ne gledaju prije razgovora s kandidatom. Umjesto toga, ne bi bilo loše da taj prostor ostavite za to da još jednom istaknete svoje vještine i interese, kako bi ih zainteresirali da vas pozovu na razgovor. Mnogima je to najvažniji i najdraži dio životopisa. Tek kad vas počnu gledati kao ozbiljnijeg kandidata za zapošljavanje, zanimat će ih preporuke drugih", prenosi portal Refinery 29.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara