Kako da tvoj san bude što učinkovitiji?

Foto: Shutterstock
 
POSLUŠAJ naše savjete.
 
1. Vrijeme
 
Pokušaj spavati  jednako dugo svaki dan. Znanstvenici savjetuju pet ciklusa spavanja po 90 minuta, što znači 7 i pol sati dnevno.
 
2. Sunce
 
U jutarnjim satima, odmah nakon buđenja, odvoji 10 minuta za izlaganje sunčevoj svjetlosti. Osim što ćeš se brže razbuditi, to je ključno za postavljanje rasporeda spavanja, prenosi Huffington Post.
 
3. Mali obroci
 
Ako osjećaš umor tijekom dana, manji obroci bit će ti itekako korisni, jer daju više energije.
 
4. Kava
 
Jutarnja kava doista razbuđuje pa se ove navike ne trebaš rješavati.
 
5. Vježbanje
 
Istraživanje Sveučilišta u Washingtonu otkrilo je kako ljudi koji vježbaju ili trče najmanje 40 minuta tri puta tjedno, imaju dublji i kvalitetniji san. Također, otkriveno je da vrijeme kada vježbaš nije bitno. 
 
6. Kratki drijemež
 
Možda ti se čini čudno, no znanstvenici ističu prednosti kratkog drijemeža od 15 minuta, barem nekoliko puta tjedno, koji može povećati tvoju koncentraciju i motivaciju. No, upozoravaju na jednu stvar: ako ne zaspiš u roku od 5 minuta, vrlo vjerojatno da ti nije potreban takav drijemež.
 
7. Dugi drijemež
 
I to mislimo na onaj od 90 minuta tijekom dana, koji dokazano poboljšava pamćenje i učenje. Bitno je samo da se ne probudiš prije isteka tih 90 minuta, jer bi se mogla probuditi umornija nego prije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara