Rouge preporuka za vikend: Jezivi psihološki triler o otmici djeteta

Rouge preporuka za vikend: Jezivi psihološki triler o otmici djeteta

Foto: Promo

POSTOJI li, za roditelja, noćna mora strašnija od gubitka djeteta?

Neraskidiva veza majke i kćeri

Kako preboljeti gubitak djeteta, kako oprostiti vlastitu nepažnju, kako odagnati krivnju i kako se nositi u životu s činjenicom da netko može samo tako nestati? Što se događa u djetetovom umu kad se pronađe u rukama grabežljivca koji umišlja da je njegov spasitelj?

"Carmel je oduvijek bila drukčija – ponekad pomalo čudna, rastresena, sklona gubljenju. Nakon razvoda roditelja ostaje sama s majkom zabrinutom za kako za njihovu budućnost, tako za svoju neobičnu kćer. Odlaskom na ljetni festival majčine najgore slutnje će se ostvariti. Carmel će odlutati i nestati. Dok Beth očajnički traga za kćeri, a policija ne nalazi niti jedan jedini trag Carmel se otisne na nevjerojatno putovanje s čovjekom koji tvrdi da je obdarena posebnim darom..."

Neobičan psihološki triler Kate Hamer odmah po pojavljivanju izazvao je veliku pozornost. Razlog tomu mogla bi biti činjenica da se prava vrijednost ovog romana krije u dubokom psihološkom profiliranju likova i istraživanju procesa tugovanja i gubitka. U moru psiholoških krimića ovaj se svakako istaknuo. Osim što je jezovit, roman je pisan liričnim stilom koji cijelu priču obavija velom poetičnosti i time mu dodaje jednu mitsku komponentu (već je iz naslova jasno da ovo nije samo kriminalistička priča).


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastrašujuća dječja perspektiva

Autorica je izvrsno opisala, s jedne strane, očaj majke nestale djevojčice i njezino prilagođavanje život nakon otmice kćeri, a s druge, život otete djevojčice, koja ne shvaćajući da je žrtva, pokušava dati smisao svome životu u novim okolnostima i što duže pamtiti komadiće vlastite prošlosti.

Ispričana je iz dvije perspektive – glasom nesretne i očajne majke i glasom djeteta koje ne shvaća u potpunosti situaciju. Upravo ta pripovjedna tehnika stvara osjećaj vlastite prisutnosti u radnji, odnosno, autorica uvlači čitatelje u priču od koje ne mogu i ne žele pobjeći. Poglavlja u kojima se Carmen pokušava suočiti s novonastalom situacijom te pronaći način da preživi u čudnoj i nepoznatoj situaciji, imaju posebnu snagu i nešto su što se rijetko sreće u krimićima.

Uronite u ovo spretno pripovijedanje, slaganje komadića bolne prošlosti, nedokučive tragedije u mozaik značenja. Ovu knjigu mnogi uspoređuju s labirintom, ali ovo je labirint emocija i obiteljske simbolike koji će vas vući za ruku, sve dublje i dublje, u mračnu podsvijest modernog života.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara