Rouge preporuka za vikend: "Tišina" koja nam je svima prijeko potrebna

Rouge preporuka za vikend: "Tišina" koja nam je svima prijeko potrebna

Foto: Instagram, Promo

IZVRSTAN bestseler norveškog avanturista stigao je u knjižare i svi ga trebaju pročitati.

OK, prošlo je vrijeme Adventa, a iza nas je i „najluđa noć“. Sad se smanjuju doživljaji kako bismo mogli započeti ponovno. No postavlja se pitanje kamo to idemo u novom početku te može li buka oko nas (i u nama) ikada prestati.

O važnosti i vrijednosti tišine pisalo se jako puno, ali je većina tekstova u svojim izvorima imala istočnjačke tradicije. Naravno, tu je i zapadna molitva, no što da učine ljudi koji ne pripadaju nekoj vjeri? Mora li svakodnevni život biti pun buke i kakofonije? Odgovore na ova pitanja donosi nam Erling Kagge u svojoj iznimno prodavanoj knjizi „Tišina u doba buke“.

Čovjek kojem možete vjerovati

Kagge nije filozof, daleko od toga. A nije ni mistik. Ono što autor ovog malog dragulja jest je avanturistički duh koji je odlučio život iskoristiti do maksimuma. Ambicije imaju razne oblike, a Kaggeova je uobličena u osvajanje udaljenih i teško dostupnih krajeva svijeta – bez ičije pomoći. Sam je dosegnuo Južni pol. I Sjeverni. I popeo se na Mount Everest. Na tim ekspedicijama na svojoj je koži osjetio ekstreme života te dobro zapamtio vrijednost tišine koju je iskusio na poljima bjeline.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije self-help zamagljivanje očiju

Knjiga je kratka, a takva su i poglavlja unutar nje – jedna od onih koje postaju neočekivani bestseleri diljem svijeta. Tišinu je vrlo teško opisati riječima jer je njezina kvaliteta odsustvo sadržaja. Kaggeu je to intuitivno jasno te se i ne trudi koristiti velike riječi kojima bi je opisao. On radije izabire ispričati nam dogodovštine sa svojih putovanja – i iz svoga bogatog života – spretno u njih uključujući pokoju misao ili osjećaj povezane s tišinom.

Tišina je luksuz modernog doba

Smatramo da je bespredmetno objašnjavati ljudima koliko je buke u našim životima. Većina te buke rezultat je tehnološkog razvoja, no nije samo to u pitanju. Ovo nije knjiga kontra tehnologije. Ona nas samo upozorava da nikada ne smijemo zamijeniti alat za suštinu, sredstvo za cilj. Autor također ističe kako je tišina postala luksuzno dobro koje se samo teško monetizira upravo zbog svojih unutarnjih kvaliteta. Uzmite si malo vremena, isključite vražje mašine na nekoliko trenutaka i dopustite ovom autoru da vas povede na kratko putovanje od kojeg možete dobiti puno više nego mislite. (Profil, 69,00 kn)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara