Bivši čelnici KK Zadar optuženi za pronevjeru 17 milijuna kuna

Bivši čelnici KK Zadar optuženi za pronevjeru 17 milijuna kuna

Foto: Vladimir Ivanov / Cropix

KOŠARKAŠKI klub Zadar potresa priča o višemilijunskoj pronevjeri. Neslužbeno se doznaje da je protiv bivšeg predsjednika i direktora, Dina Perovića i Giusseppea Giergie podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu. Tereti ih se da su od 2005. do 2009. godine oštetili državni proračun i fondove RH za više milijuna kuna. Navodno je riječ o 17 milijuna kuna...

"Njih se sumnjiči da su u svojstvu direktora i predsjednika kluba u razdoblju od 2005. do 2009. netočnim utvrđivanjem porezne osnovice i poreza na dodatnu vrijednost u poslovnim knjigama oštetili državni proračun i fondove Republike Hrvatske za ukupni iznos od više milijuna kuna", rekao je glasnogovornik policije, Elis Žodan.

Dino Perović odbacuje bilo kakvu povezanost s pronevjerom.

"Mogu samo reći da sam ja taj koji je doveo vanjsko knjigovodstvo i reviziju u klub. Onaj tko je doveo reviziji ne dovodi reviziju ako je kriv. To je sve što ću reći", zaključio je Perović.

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, koji je bio predsjednik kluba od 2002.-2006.,  komentirao je optužbe o pronevjeri protiv bivših čelnika KK Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Funkcija predsjednika bila je manje više protokolarna i nisam se bavio operativnim poslovima. Ni na koji način nisam vezan uz to", rekao je Vrančić.

"Uprava kluba je imala prvenstveni zadatak traženje što više sponzora i donatora kako bismo namakli što više sredstava za normalno funkcioniranje kluba kako bi klub ostvario što bolje rezultate. O ostalim stvarima, ugovori igrača, isplata igrača i sveu tom smislu, uprava kluba ni ja na čelu uprave nismo te poslove radili i ne znam ništa o tome. Ni na koji način nisam vezan uz to i ne mogu komentirati jer ne znam ništa", rekao je Vrančić.

Sadašnji predsjednik kluba Edvin Šimunov rekao je kako se po njegovom mišljenju tu najvjerojatnije radi o utvrđenom platnom dugu u navedenom razdoblju, koji je utvrdila Porezna uprava Split.

"Čuo sam to iz medija. Međutim, ne mogu iz ove pozicije imati komentara bez da vidim što im se konkretno stavlja na teret. Nisam ni osoba koja bi to trebala komentirati. Meni je žao što se to događa. Ne radi se o ničem novom osim o utvrđenom dugu", rekao je Šimunov.

Podsjetimo, policija je ušla u klub početkom ožujka 2010. godine i pročešljala papire. Posebno su iz zanimali potpisani ugovori te uplate i isplate od 2005. do 2009. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara