Brazilska krv, hrvatsko srce: "Kada bih barem mogao pjevati obje himne na otvaranju SP-a"

Foto:Eduardo da Silva/Instagram

EDUARDO DA SILVA za samo petnaest dana odigrat će najuzbudljiviju i najneobičniju utakmicu u svom životu. Priznaje da će 12. lipnja u Sao Paulu biti podvojenih osjećaja kada (ako) u hrvatskom dresu istrči protiv Brazila na otvaranju Svjetskog prvenstva.

Otvorit će najveće nogometno natjecanje u svojoj prvoj domovini, što je san svakog nogometaša, a tamo će nastupiti u dresu svoje druge domovine u kojoj je ispunio nogometne snove.

U intervjuu za stranicu FIFA-e Dudu je objasnio svoj životni put.

Bit će mu ovo prvo Svjetsko prvenstvo nakon što kao još mlad igrač nije dobio poziv Zlatka Kranjčara za Njemačku 2006. Hrvatska je naredno SP propustila.

"Ovo mi je velika prilika. Propustio sam tri velika natjecanja u karijeri, ne zaboravljam ni Euro 2008. (teška ozljeda u Arsenalu,op.a.), zato će ovo biti nešto posebno. Nisam ovo mogao ni zamisliti: da ja kao Brazilac igram na SP-u u svojoj zemlji, za drugu državu, i to još utakmicu otvaranja. Toliko slučajnosti...", čudi se i Eduardo i dodaje:

"Kad krenu himne, osjećaji će mi biti podijeljeni. Ja sam Brazilac, ali apsolutno volim Hrvatsku i obožavam navijače i svoje suigrače. Može se reći da imam brazilsku krv i hrvatsko srce. Bit će mi teško, kada bih barem mogao pjevati obje himne..."

Nada se prilici protiv Brazila obzirom na suspenziju Marija Mandžukića za prvu utakmicu.

"Nisam razmišljao o svemu tome jer sam do kraja bio koncentriran na borbu s Dinamom u ukrajinskom prvenstvu i Kupu. Sada nakon par dana s reprezentacijom, kako smo počeli s pripremama, razmišljam sve više o toj utakmici, zamišljam što će se dogoditi cijelo vrijeme. I mentalno i fizički se pripremam za tu utakmicu". 

Rezultat?

"Teško je predvidjeti. Radije ne bih o tome. Mogu reći da je to savršena prilika za Hrvatsku da odigra dobru utakmicu. Brazil je favorit natjecanja, ne samo u toj utakmici, ali Hrvatska se dobro priprema i može im parirati", vjeruje Dudu.

Eduardo je pokušao objasniti kako u Hrvatskoj, unatoč tomu što je "stranac", uživa veliku podršku navijača koji se upravo u njega uzdaju da će srušiti Brazil na otvaranju.

Hrvatskoj misiji neće biti od pomoći kod snalaženja po Brazilu. "Malo znam Brazil, nisam im od velike pomoći. Poznajem Rio je Janeiro. No, savez se dobro pripremio za SP, ja pomažem koliko mogu", kaže Eduardo.

O brazilskoj reprezentaciji samo najbolje...

"Svi ponovo pričaju o snazi te momčadi. Imaju mlade igrače gladne pobjeda, koji žele šesti naslov pred svojom publikom. Favoriti su SP-a, ali atmosfera će ovisiti o prvoj utakmici s Hrvatskom. Prva utakmica je uvijek teška, bit će pod pritiskom".

A koliko može Hrvatska?

"Cilj je proći skupinu. Naše finale bit će meč s Nizozemskom, Španjolskom ili Čileom, sve jake momčadi u osmini finala. Ako prođemo među osam, možemo ponoviti 1998. ili čak otići još dalje. Imamo podršku medija i javnosti, imamo snažnu generaciju, i možemo potvrditi da smo najbolja do sada. Dat ćemo sve od sebe", zaključio je Dudu.

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara