"Dovedite Platinija": Počeo proces protiv UEFA-e, moguća i nagodba

"Dovedite Platinija": Počeo proces protiv UEFA-e, moguća i nagodba

Foto: Nenad Dugi / Cropix

NA OPĆINSKOM sudu u Daruvaru počeo je proces protiv krovne europske nogometne organizacije. Nogometni sudac Bruno Marić tuži UEFA-u tražeći milijun eura zbog okaljanog ugleda nakon što je bez dokaza optužen za sudjelovanje u namještanju finala Kupa 2009. između Dinama i Hajduka.

>>>  Marković i Srebrić na klupi za svjedoke: Platini stiže u Hrvatsku na početak suđenja UEFA-i


Na početku suđenja svjedočio je glavni urednik SN-a Robert Šola koji je rekao kako ga je izmanipulirao UEFA-in istražitelj Robin Bokšić.

Bokšić mu je rekao da je kao pripadnik njemačke tajne policije bio ubačen u kladioničarsku skupinu s poznatom braćom Šapina, a nakon njihova uhićenja postao je glavni Uefin istražitelj, prenosi HRT. Bokšić je Šoli pokazao dokumente UEFA-e i najavio akciju uhićenja 30-ak osoba iz hrvatskog nogometa, a iz Nyona je stigla i potvrda Bokšićevog identiteta.

Sve je imalo smisla, ali nedostajali su čvrsti dokazi. Kad je Bokšić otpušten iz UEFA-e, nakon skandala oko utakmice Bayerna i Zenita, Šola je, tvrdi, shvatio da je izmanipuliran te se na kraju ispričao sucu Mariću.

Srebrić i Marković svjedoče 22. siječnja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima tu već dovoljno elemenata da se vidi o čemu se ovdje zapravo radilo. Na temelju iskaza danas saslušanog svjedoka Roberta Šole sasvim je jasno ono što je po meni, a vidjet ćemo što će biti važno za sud, da je čovjek na neki način dezinformirao urednika SN.a, ali na jedan vrlo perfidan način, tako uvjerljiv da je, ja bih se usudio reći, gospodin Šola imao pravo vjerovati da je to uistinu autentnično i da ima razloga i da postoji javni interes da se ta priča otvori", istaknuo je Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj koji je bio vrlo ljut na ponašanje UEFA-e te nedolazak njihovog opunomoćenika, odvjetnika Ranka Tomaševića, te je zatražio dolazak samog Michela Platinija.

Iako je u Hrvatsku danas stigao i predsjednik UEFA-e Michel Platini, nije pokazao interes za ovaj slučaj. U zagrebačkom HNK će sa vrhom nogometnog saveza slaviti stogodišnjicu HNS-a.

Kao svjedoci trebali bi se pojaviti i Zorislav Srebrić, bivši glavni tajnik HNS-a, kao i nekadašnji predsjednik Vlatko Marković. Njihov dolazak očekuje se na drugom ročištu 22. siječnja.

Na upit postoji li mogućnost nagodbe ili odustajanja od tužbe ili nagodbe Marić je istaknuo.

"Naravno da mi ne odustajemo. Ali kao što ste čuli na samoj raspravi, opunomoćenik od UEFA-e je najavio mogućnost nagodbe. Mi još nismo dobili službenu mogućnost te nagodbe, kad dobijemo, o njoj ćemo se očitovati, ali svakako, otvoreni smo za sve ono što bi zadovoljilo sve naše interese", poručio je Marić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara