I Marin Brbić s 30 tisuća kuna plaće ide na minimalac

I Marin Brbić s 30 tisuća kuna plaće ide na minimalac

Foto: Hajduk.hr

PRITISNUTI zakonskim propisima i lošom financijskom situacijom u Hajduku su posegnuli za mjerom garantiranog minimalca. Radnoj zajednici, kojoj plaće kasne tri mjeseca, a čime ona stječe pravo da klub gura u stečaj, u narednim će se mjesecima isplaćivati zakonski garantirani minimum u iznosu od 3200 kuna. U Hajduku tvrde da je riječ o privremenoj mjeri, kako bi poslovali u okviru zakona, te da će se dugovanja radnicima podmiriti čim prije.

Između redova, Hajduk se nada da će jednim transferom zatvoriti sve otvorene stavke prema poljudskim radnicima, u koje ne spadaju i igrači - većinom slobodni obrtnici. Iako, i ta bi se stavka trebala mijenjati prema novom nacrtu Zakona o sportu. Radna skupina za raspravu tek se okuplja, no već se sada može reći da će status igrača unutar novog zakona biti bitno drugačije definiran, te ujedno i najvažnija izmjena.

U međuvremenu, Hajduk se prilagođava postojećim propisima. Svim zaposlenicima klub će odmah isplatiti minimalac za dva mjeseca, što je istovjetno jednoj plaći radnika s manjim primanjima, dok će oni s većim primanjima biti zakinuti. Među njima je i predsjednik Marin Brbić, koji s više od 30 tisuća kuna ide na minimalac, ali ne i članovi NO-a koji su volonteri.

"Činjenica je da nemamo novca, da smo financijski u nezavidnoj situaciji i ne krijemo da zaposlenicima dugujemo posljednje tri plaće. Posezanje za ovom mjerom bila je nužnost, no ne razumijem stvarno zašto je to toliko zanimljivo. Ništa dramatično nije se promijenilo. Ovo je samo stvar tehničke prirode, ništa više", za Index objašnjava predsjednik Hajduka.

"Posljednju plaću isplatili smo u 10. mjesecu Kada bi nekim slučajem sportska inspekcija zavirila u naše poslovanje, bili bismo u prekršaju. Stoga smo se odlučili na ove mjere da bi poslovali po zakonu, a opet, da zaposlenici i dalje primaju novac za svoj rad. Umjesto da prime jednu plaću svaka tri mjeseca, svaki će zaposlenik koji s nama ima Ugovor o radu svaki mjesec primiti 3.200 kuna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne razumijem zašto nam stalno gledaju u novčanik 

"Radnici s manjim primanjima neće toliko osjetiti promjene, ali oni s većim primanjima bit će malo zakinuti. Ponavljam, ovo je samo privremeno. Svu razliku u davanjima isplatit ćemo kad se financijski stabiliziramo", rekao je Brbić te objasnio koga se dotiču nove mjere:

"Svih oni koji s Hajdukom imaju potpisan Ugovor o radu, odnosno svih koji su u stalnom radnom odnosu s nama. Zakon o radu i Zakon o minimalnoj plaći propisuje da se ova mjera može provesti. Većina trenera i igrača nemaju takav ugovor pa se na njih ne odnosi ova mjera. Oni mogu birati: hoće li prihvatiti status samostalnog obrtnika ili će s Hajdukom potpisati Ugovor o radu. Većina ih je izabrala ovo prvo, na što imaju pravo. U tom slučaju, manja su davanja prema državi, porez je manji, ali su i manje zaštićeni. Osobno s Hajdukom imam sklopljen Ugovor o radu s Hajdukom i jasno, na mene se također odnosi ova mjera. No, ponavljam, nejasno mi je zbog čega je ikome to zanimljivo. Ne mogu vjerovati da netko uporno želi gurati nos u nečiji novčanik", smatra Brbić.

Ipak, računate s tim da ćete preko transfera Tina Sušića zatvoriti dugove?

"O njegovom transferu očito svi znaju više od nas u klubu"
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara