Kada će Mamić dobiti zabranu?

Foto: Hina

ZA ZDRAVKA MAMIĆA neki zakoni jednostavno ne vrijede. Dok on šamara po stadionima, sastavlja crne navijačke liste i izvlači se s prekršajnim prijedlozima, svatko tko je u posljednjih par godina gledao Dinamo, zna kako bi završio da izazove incident na tribini Maksimira.

> Mamić priveden nakon tučnjave na Poljudu! Dobio prijavu za remećenje javnog reda i mira!

Zašto HNS-u ne smeta ovakvo narušavanje ugleda? 

Unatoč tome što je zaradio nekoliko prekršajnih prijava za kršenje javnog reda i mira na stadionima, Mamić primjerice nije dobio i prijavu sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Ili kojim slučajem popularnu "zabranu" obzirom na učestalo ponavljanje nedjela. Mamić bi mogao odgovarati po članku 31 a, zbog tučnjave u kojoj samo sudjelovanje na stadionu znači zatvor od tri mjeseca do godine dana. No, policija će radije procijeniti da ovdje nije riječ o tučnjavi i na to ima potpuno pravo. 

Ovdje se radi o drugom problemu. 

Isti zakon naime propisuje i to, a što je i normalno, da klubovi i savezi moraju sankcionirati iščašena ponašanja svojih članova (ne propisuje, međutim, i posljedice njihovog neodgovornog ponašanja). HNS u slučaju Zdravka Mamića ne poštuje niti vlastite propise, a zakonima Republike Hrvatske uporno se ruga i prkosi, a kada zagusti zamoli Uefu da pošalje prijeteće priopćenje. To je začarani krug.

HNS je dužan kao najviše nacionalno nogometno tijelo odstraniti nasilnike iz sporta i provoditi pravila, barem ona vlastita. Oni umjesto toga fingiraju, donose disciplinske pravilnike protiv Mamića za koje znaju da ih nikada neće provesti i čuvaju mu mjesto u svom Izvršnom odboru. HNS nema potrebu ograditi se od divljačkih ispada člana svog Izvršnog odbora. Naravno, pitanje je zašto im ne smeta takvo narušavanje ugleda.

"Znamo da netko mora prijaviti Mamića, a ne možemo sada nagađati hoće li to netko učiniti i kada", odgovor je iz saveza za Index tijekom dana. 

Ne mora vas čuditi, već ga znamo napamet.

Što kaže zakon?

Članak 29.  zakon o sprječavanju nereda
 
(1) Sportaši, treneri i članovi upravljačkih tijela sportskih klubova dužni su u svojim javnim nastupima popularizirati sport­ske ideje koje isključuju rasistički ili drugi nesnošljiv pristup sportašima i navijačima suparničkih sportskih klubova.
 
(2) Sportski klubovi, sportski savezi i druge sportske udruge višeg ranga svojim će aktima utvrditi sankcije koje će se poduzimati prema sportašima, trenerima i članovima upravljačkih tijela sportskih klubova ako su njihovi javni nastupi ili ponašanje prije, za vrijeme ili nakon održavanja sportskog natjecanja mogli izazvati ili su izazvali protupravno ponašanje gledatelja.
 
(3) Aktima iz stavka 1. ovoga članka odredit će se stegovne mjere za sportaše, trenere i članove upravljačkih tijela sportskih klubova koji su se za vrijeme sportskog natjecanja protupravno ponašali, bez obzira je li prema ovim osobama pokrenut postupak za izricanje prekršajnih i kaznenih sankcija.

Članak 31.a (1)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko za vrijeme odlaska na športsko natjecanje, trajanja športskog natjecanja ili povratka sa športskog natjecanja sudjeluje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, športaše ili druge osobe, kaznit će se za samo sudjelovanje kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine..."

Mamićeva crna povijest na stadionima

Godine 2006. Zdravko Mamić nije dobro podnio poraz Dinama protiv Rijeke u Maksimiru. Mamić se prvo verbalno sukobio s gostujućom delegacijom, a zatim se krenuo i fizički obračunati s njima. U tom metežu Mamić je uspio ošamariti prvog čovjeka riječke POA-e Nikolu Mandekića.

Nakon velike pobjede Dinama nad Malmöm 2011. godine u 4. pretkolu kvalifikacija Lige prvaka, Zdravko Mamić krenuo je u obračun s policijom koja je izdvojila nekoliko navijača Modrih koji su nakon utakmice htjeli utrčati u teren. Čim je vidio što se događa, Mamić je pohitao prema policiji, ali stigao je samo do zaštitara koji su ga primirili i pričekali da ga policija preuzme u svoje ruke. Dan kasnije, Mamić je završio u policiji na obavijesnom razgovoru.

U Koprivnici ga čuvali policajci u civilu dok je vrijeđao suce i zaštitare

Vratimo se na ovu sezonu i utakmicu protiv Belupa kada je Mamić u pratnji dvojice policajaca u civilu sišao u tunel, urlao na suce i vrijeđao zaštitare.

Otkud policajci u civilu s Mamićem? U policijskoj upravi Koprivničko-Križevačkoj nisu nam znali reći, ali su potvrdili da ne pružaju službenim osobama takvu dodatnu vrstu zaštite. Na istoj utakmici privedeno je 15 navijača Dinama zbog alkohola i pirotehnike, ali ne i Mamić koji vrijeđa u pratnji policije. 

Pamtimo i igrokaz Mamića i UEFA-e na utakmici Lige prvaka između Dinama i Šerifa kada su Mamić i policija potjerali navijače sa sjevera i priveli njih 67 zbog vrijeđanja Mamića. U savršeno dirigiranoj predstavi policija je BBB-e odstranila sa sjeverne tribine i držala u "zatočeništvu" do privođenja. Jeziva scena nadmašila je Tuđmanovo doba.

>>> Pogledajte još jedan video s Poljuda:

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara