Kamp Svetice konačno u Skupštini, no nitko ne zna o čemu će se raspravljati?!

Foto: Hina

NA IDUĆOJ sjednici zagrebačke Gradske skupštine, zakazanoj za 10. travnja, napokon će se naći i pitanje Sportsko-rekreacijskog centra (SRC) Svetice, što već neko vrijeme traži predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, koji je i dalje nezadovoljan time što se, smatra, to gradsko predstavničko tijelo "pretvara u fikus".

Komentirajući sazivanje skupštinske sjednice s čak 45 točaka, Bernardić je Hini rekao kako je takvo "natrpavanje" dnevnog reda dokaz da vladajući žele "ubiti raspravu", čak i o tako važnim pitanjima kao što je sudbina Svetica.

Bernardić ističe da je zagrebačka vlast po Poslovniku na traženje SDP-a morala u dnevni red uvrstiti informaciju o stanju i događajima u vezi SRC-a Svetice, što SDP traži kako bi građani dobili cjelovitu informaciju o budućnosti Svetica nakon odluke gradonačelnika Milana Bandića o davanju u zakup tog javnog prostora.

"Svetice su u vlasništvu građana koji moraju znati što se događa s njihovim prostorom, njihovom imovinom i njihovim novcem. To je dragocjeni prostor u središtu gradu u kojem moraju ostati sadržaji za javni sport i rekreaciju", poručio je Bernardić.

Istaknuo je kako se takve odluke ne smiju donositi "iza zatvorenih vrata", kao što je sada slučaj.

"Na takav način je iznajmljen i prostor na Trgu bana Jelačića, gdje je već pola godine razapet šator, pa se postavlja pitanje hoće li se isto dogoditi Sveticama i hoće li možda netko sutra iznajmiti Zrinjevac ili Maksimir", upozorava Bernardić.

Raspravljat ćemo samo načelno?!

Odgovorio mu je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Istaknuo je da je kao predsjednik Gradske skupštine u dnevni red sjednice uvrstio i točku koju je predložio SDP te će se raspravljati o Sportsko-rekreacijskom centru (SRC) Svetice, iako još uvijek nema projekta.

"Znači, raspravljat će se samo načelno, što će biti kad će biti, ali nisam htio jednostavno propustiti situaciju da prijedlog oporbe ne uvrstim u dnevni red. Mi smo demokratska Skupština", poručio je.

Pojasnio je da će na Gradskoj skupštini raspravljati o SRC Svetice, ali da još uvijek nemaju puno materijala za raspravu.

"Ja uvijek uvrštavam točke kad god oporba nešto predloži u realnom roku, znači kada se predlaže po Poslovniku dva tjedna ranije. Ali kada točke predlože u ponoć, dan prije sjednice onda to neću uvrstiti u dnevni red sjednice Gradske skupštine jer onda to smatram provokacijom", istaknuo je Kosor.

Upitan kada će o SRC Svetice biti više materijala za raspravu, Kosor je odgovorio da će to biti kada bude gotov arhitektonski natječaj za projekt, što se očekuje u iduća dva mjeseca, a nakon toga će taj natječaj, projekt gradnje Svetica ići na Gradsku skupštinu koja će o njemu glasovati.

"Gradska skupština će za nekoliko mjeseci, kad projekt, natječaj bude završen o tome glasati. Prije toga ne možemo raspravljati o detaljima jer ih ne znamo, ali imamo zahtjev SDP-a da raspravljamo o onome što je bilo do sada i o tome ćemo raspravljati", pojasnio je.

Koja je to biljka Bernardić bio? 

Rekao je da još nije niti donijeta odluka da će se ići u gradnju Svetica, a ako će se ići, projekt će doći na Gradsku skupštinu koja ga mora većinom usvojiti, ako bude dobar.

"A mi ne moramo ništa platiti kao Grad Zagreb odnosno građani Grada Zagreba, pa zašto ne bismo to iskoristili. Ukoliko projekt bude loš neće biti usvojen", istaknuo je Kosor. Upitan kako komentira tvrdnju potpredsjednika Gradske skupštine i predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića da se Gradska skupština pretvara u fikus, Kosor je istaknuo da su "donijeli više odluka u sedam mjeseci nego što ih je on donio u dvije godine".

"Pa što bi onda rekli koja su biljka oni bili u prošlom mandatu", upitao je Kosor.

Rekao je da su SDP-ovci 90 posto točaka odbijali, blokirali su Grad Zagreb, zaustavili razvoj Grada te da su ih zato građani i kaznili na lokalnim izborima.

"Zato danas nisu većina, zato su danas manjina. Oni su zadnji koji imaju pravo prigovarati, ali normalno da ih ja razumijem - oni su oporba pa moraju nekaj govoriti, pa čak i kad govore bez veze, moraju nešto govoriti", istaknuo je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara