Maksimir je karikatura pravnog sustava

Foto: Index

PARALELNA linija zapovijedanja u Dinamu i klupske "crne liste" kojima se pojedincima brani kupnja ulaznica na Maksimiru nisu novost već standardna praska. Proširenje crnih popisa na ulazu očigledno se dogodilo nakon utakmice Dinama i Osijeka prije deset dana, u kojoj su se Bad Blue Boysi vratili na sjevernu tribinu. Većini od njih, svjedoče nam navijači koji tijekom jutra bjesomučno provjeravaju svoj status putem telefona ili mejla Dinamovog policajca Krešimira Antolića, ipak nije podobna za kupnju ulaznica za susret s Red Bullom. Pitanje je čijom odlukom.

Klub rješenje tumači člankom Zakona o navijačima koji organizatoru omogućuje da uskrati pravo kupnje ulaznica onim osobama za koje raspolaže sa saznanjima da su se ranije protupravno ponašale.

Iako se klub u svom tumačenju odluke referira na utakmicu s Osijekom, ne mora nužno značiti da su saznanja za protupravno ponašanje vezana za taj događaj. Štoviše, bilo bi to praktički nemoguće, obzirom da bi takva saznanja trebao plasirati sud, nakon optužnog prijedloga i ostalih radnji koje nad eventualnim izgrednicima još nisu mogle ni biti provedene. Također, nemoguće je nad eventualnim izgrednicima protiv Osijeka vršiti kolektivne radnje.

Ukoliko se klub u svom tumačenju referira na prijašnja nedjela i osude pojedinih navijača, za svakog takvog pojedinca evidenciju Dinamu ustupa policija. Također, pojedinci koji tvrde da nisu osuđivani, mogu ovim tragom krenuti u privatnu borbu za svoja prava ukoliko smatraju da su im narušena. 

Stručnjaci s kojima smo proteklih dana razgovarali potvrdili su nam tvrdnju da je upravo policija ta koja sukladno Zakonu o pravo na zaštitu osobnih podataka klubu stavlja na raspolaganje saznanja o prekršajima i kaznenim djelima pojedinih izgrednika. Stoga se postavlja pitanje koje smo jučer postavili Dinamu, a više puta i policiji, zašto klub iz Maksimira uopće provodi ove mjere nad navijačima sa zabranom koji su se ionako dužni javiti u policijsku postaju uoči utakmice? 

Što je s ustavnim pravima? 

Ono što nas svakako najviše zanima jest što u ovom konkretnom slučaju može učiniti pojedinac koji nema izrečenu mjeru, a zabranjen mu je pristup gradskom stadionu. Je li mu time narušeno i ustavno pravo slobode kretanja?

Da je riječ o skandaloznoj provedbi, dijelom se slaže i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji se susretao s navijačkim pitanjima u praksi, a ujedno je i član Nadzornog odbora Hajduka.

"Upravo zato o praksi koju provodi Zdravko Mamić ne bih govorio, ako se ne radi o pitanju statusa Lokomotive koja je njegova filijala i menadžerska agencija, ili o pitanju sumanutog kažnjavanja Hajduka od strane HNS-a i odmazde koju vrše", u uvodu je istaknuo Pavasović, želeći pojasniti da i u ovom razgovoru govori kao član Hajduka, ali i temeljem iskustva sudjelovanja na sjednicama HNS-a koji je krojio sigurnosne prakse u nogometu. 

"Tijekom sjednice Udruženja prvoligaša svađao sam se s Krešimirom Antolićem i Tomislavom Svetinom, tvrdeći da nas nemaju pravo legitimirati po mjestu boravka, pa primjerice meni koji sam prijavljen u Splitu zabraniti da kupim ulaznicu u Koprivnici. No, oni su rekli da je to baš super"

"No, da prijeđemo na problematiku. Smatram da bi uskraćivanje ovih prava poput prava kupnje ulaznice trebalo biti moguće samo prema pravomoćnoj sudskoj odluci sukladno hrvatskim zakonima, a ne prema proizvoljnoj volji pojedinih čelnika i moćnika klubova. Dakle, prema sudskoj presudi. Ovo što vidimo na Maksimiru je ridikulozno, ovo je karikatura pravnog sustava. Nitko nije kriminalac dok nije osuđen. Moguće je praksu dovesti do toga da se pojedincima čije prezime počinje sa slovom B uskrati pravo kupnje ulaznice. No, realno moguće je da vam netko odbije prodati automobil jer mu se ne sviđate", objašnjava Pavasović.

"Zakon ne nudi bolje od toga, no gledatelj kao konzument i korisnik sadržaja koje Dinamo prodaje, ima određena građanska prava. Nažalost, u Zakonu o navijačima nalazimo se u sivoj zoni", objašnjava Pavasović i otvara pitanja kojim se već godinama bavimo kada su u pitanju crne liste, ali i narušavanje novinarskog prava na rad oduzimanjem akreditacija, a koja ulaze u sferu kršenja ustavom zajamčenih sloboda...

Ako pojedinci smatraju da su im prava narušena, mogu redovnim putem krenuti u rušenje sporne odredbe 

Mišljenje nam je po tom pitanju dao i stručnjak za sportsko pravo Nikola Badovinac.

"Primjena odredbe na koju se Dinamo poziva iz članka 32. st. 7 Zakona o sprječavanju nereda na stadionima ne može biti protuustavna jer je navedenim zakonom propisana. Ne mogu komentirati imaju li odgovorne osobe kluba saznanja o protupravnom ponašanju pojedinaca jer u to nisam upućen, no ukoliko klub s takvim saznanjima raspolaže on je sukladno zakonu stvarno dužan odbiti prodati ulaznicu takvoj osobi. To nije njihovo dispozitivno pravo, već zakonska obveza kluba u ovom trenutku. Ukoliko neka osoba smatra da su takvim propisom njihova prava narušena ili umanjena može redovnim pravnim putem predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona sa Ustavom pred Ustavnim sudom , o tome se onda može raspravljati pro et contra. Osobno bih kao navijač kluba volio da stadion bude stalno pun i da navijanje bude složno i vatreno, odnosno onakvo kako to zaslužuje naš Dinamo", poruka je odvjetnika Badovinca. 

>>> Uskoro video materijal s Maksimira, gdje navijači tijekom dana i dalje imaju problema s kupovinom ulaznica, a klub tvrdi da su svi koji podržavaju Dinamo dobrodošli...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara