Odvjetnik koji je pobijedio UEFA-u: Ova presuda baca novo svjetlo na stanje u HNS-u, sve je počelo s Marićem

Odvjetnik koji je pobijedio UEFA-u: Ova presuda baca novo svjetlo na stanje u HNS-u, sve je počelo s Marićem

Foto: Hina

BRUNO MARIĆ pobijedio je UEFA-u! Općinski sud u Daruvaru danas je presudio u njegovu korist u parnici protiv krovne europske nogometne organizacije zbog štete koju je pretrpio tijekom i nakon istrage namještanja utakmica u hrvatskom nogometu 2010. godine. Presuda je još uvijek nepravomoćna.

> VIŠE O SLUČAJU MARIĆ - UEFA

UEFA je odbila priznati krivnju i javno mu se ispričati zbog optužbi koje je na njegov račun iznio njen istražitelj Robin Bokšić - da je sudjelovao u namještanju finala Kupa 2009. godine između Dinama i Hajduka. UEFA je odbacila odgovornost, proglasila se nenadležnom i ustvrdila da službene istrage nikada nije bilo. Sud, na kojem su kao svjedoci govorili Srebrić i Marković, ali ne i više puta pozvani Platini, odlučio je da je UEFA odgovorna za to što se Marićevo ime u javnosti povezalo s namještanjem, što mu nikada nije dokazano. Istragu HNS, kojem je UEFA prepustila slučaj, nikada nije do kraja proveo. Marić je godinama trpio uvrede i prijetnje, uništena mu je karijera u HDZ-u i nogometu, iako i dalje sudi najveće HNL derbije.

UEFA mu mora isplatiti 750 tisuća kuna. Tužbom je tražio milijun eura. Marićev odvjetnik Vladimir Gredelj za Index je rekao da borba nije gotova.

"Oduševljen sam. Iako nisam nov u ovom poslu, preplavile su me emocije. Ovo je bila izvanredna situacija. Bruno Marić mi nije samo stranka, nego prijatelj", rekao nam je ushićeni Gredelj nakon vjerojatno najveće pobjede u karijeri.

"Očekivao sam ovakvu odluku, ali ipak sam bio nervozan dok sam ju čekao. Ovo je pobjeda za sve male ljude, kojima treba vjere i ohrabrenja da se može i najveće pobijediti", dodao je.

"Od milijun eura ne odstupamo"

UEFA, koja već dvije godine potpuno ignorira ovaj proces, nije poslala svog zastupnika na objavu presude.

"Nije ni čudno s obzirom na njihovo držanje tijekom postupka", kaže Gredelj i najavljuje žalbu na presudu nezadovoljan niskom odštetom. "Tražit ćemo minimum milijun eura, od toga ne odstupamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav ishod nije važan samo zbog pobjede jednog suca nad krovnom europskom nogometnom organizacijom, već i zbog posljedica koje će imati na hrvatski nogomet. Bruno Marić ovime je službeno očistio svoje ime od sumnji u namještanje utakmica, iako mu je ugled nepovratno narušen. Međutim, istraga Robina Bokšića i UEFA-e u Hrvatskoj, za koju UEFA tvrdi da nikada nije službeno pokrenuta, pokrenula i lančanu reakciju te dovela do raskola unutar HNS-a, sukoba Štimac - Marković/Mamić, navijačkog otpora Savezu, ali i do uhićenja Željka Širića, Stjepana Djedovića i Nevena Šprajcera zbog namještanja utakmica.

"Sve je počelo ovom aferom"

"Ovaj rasplet trebao bi staviti novo svijetlo na stanje u hrvatskom nogometu. Sjećam se da je otvoreni rat prema nogometnim djelatnicima i negativno ozračje započelo upravo ovom aferom. Prvi put se tada otvoreno reklo da su HNS i sudačka organizacija korumpirani", kaže Gredelj iako se o namještanjima pričalo otvoreno i ranije. No, nikada se prije nije umiješala i sama UEFA.

Što se tiče Marića, on nastavlja borbu na drugom frontu.

"Protiv Bokšića i Limachera smo već poduzeli prve radnje. Oni su unaprijed smišljeno stigli s pomisli: idemo po Marića pa će on u strahu ispričati sve i dati nam Markovića i braću Mamić, koji su bili njihova meta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara