Policija u nogometnom savezu BiH: Kolika je cijena puta u Brazil?

Policija u nogometnom savezu BiH: Kolika je cijena puta u Brazil?

Foto: N/FS BiH

ČELNICI Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine pod policijskom su istragom zbog sumnji u pronevjeru novca koji je bio namijenjen financiranju sudjelovanja reprezentacije te zemlje na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, prenose u utorak lokalni mediji u BiH pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić potvrdila je kako policijski istražitelji trenutačno preuzimaju dokumentaciju iz sjedišta NS BiH u Sarajevu.

"Agencija trenutačno postupa po nalogu Tužiteljstva BiH", kazala je Jozić kako je citira "Dnevni avaz".

Iako nema službene potvrde što se točno istražuje mediji navode kako su na meti ugovori koji su prošle godine sklapani s različitim agencijama i tvrtkama a odnose se na putovanja nogometaša i dužnosnika NS BiH u Brazil.

SIPA je navodno ranije tražila od NS BiH dostavu dokumentacije no na to nikada nije bilo odgovora pa su policijski istražitelji morali sami potražiti sporne ugovore.

Prema dostupnim informacijama sumnjive su fakture za zrakoplovni prijevoz i hotelski smještaj a pretpostavlja se kako su prikazani iznosi "napuhani" do vrijednosti koje su bile dvostruko veće od stvarnih.

Glavni tajnik NS BiH Jasmin Baković ustvrdio je kako u toj organizaciji ništa ne kriju i da su policijskim istražiteljima predali sve što su tražili.

"Nemamo razloga bilo što tajiti jer radimo transparentno", kazao je Baković dodajući kako u NS BiH imaju informaciju da se istraga provodi na temelju anonimne prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenom priopćenju N/FS BiH stoji kako je postupak odabira osoba koje će u aranžmanu Saveza, odnosno FIFA-e, putovati na SP u Brazil proveden u skladu sa važećim procedurama i pravilima. Savjet, kako složiti popis, potražili su i dobili od saveza u okruženju (Hrvatska, Srbija, Slovenija)

"Došlo se do saznanja koja su ukazivala na praksu da  zemlja učesnica na Svjetskom prvenstvu pod okriljem FIFA, pored članova službene delegacije, omogućava odlazak najmanje još 50-60 osoba: sportskih radnika, članova tijela saveza, sponzora, zaslužnih pojedinaca, bilo da se radi o nositeljima političkih funkcija ili funkcija u javnom životu", dio je priopćenja.

"Na sjednicama Izvršnog odbora NS/FS BiH  i Komiteta za hitnost NS/FS BiH došlo se do stava da bi u Brazil trebali putovati svi članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH (15 članova), članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje NS/FS BiH (četiri člana), zatim predstavnici entitetskih saveza; FS Republike Srpske i NS Federacije BiH (generalni sekretari - dva i potpredsjednik NS Federacije BiH), kao i predstavnici najvažnijih sponzora prema važećim ugovorima (Elektroprivreda - tri predstavnika i BH Telecom - dva predstavnika). Pozivi su upućeni i nositeljima javnih funkcija u BiH koji su dali veliki doprinos i podršku stabilizaciji u radu Saveza. Od ukupno devet pozvanih, njih trojica su odmah prihvatili poziv".

BiH Savez je rezervirao još 30 mjesta za putnike NS/FS BiH u Brazil, a rezervaciju uputio partnerskoj agenciji "Centrotours".

Zbog proljetnih poplava u BiH, dio pozvanih gostiju Saveza je odustao od putovanja na SP, a dio zbog privatnih razloga.

"U konačnici, na Svjetsko prvenstvo u Brazil otputovalo je devet članova IO NS/FS BiH, jedan član Odbora za posredovanje i savjetovanje NS/FS BiH, generalni sekretari entitetskih saveza, potpredsjednik NS/F BiH, pet predstavnika sponzora, kao i 11 sportskih radnika iz tijela i organa NS/FS BiH i entitetskih saveza, te jedan predstavnik resornog Ministarstva civilnih poslova BiH.

Plaćanje troškova izvršeno je putem zvanične partnerske  agencije „Centrotours“, što se može provjeriti iz faktura pohranjenih u dokumentaciji Sektora za ekonomske poslove NS/FS BiH. Na fakturama se nalaze evidentirana imena svih putnika na Svjetsko prvenstvo, a čije troškove je platio NS/FS BiH. Svi aranžmani, kao i sve  transakcije,  obavljene su zakonito i transparentno, prema pozitivnim propisima FIFA, važećem cjenovniku, te apsolutno nema osnova za  tvrdnje o navodnim sumnjivih putovanjima, bilo da se radi o putovanju reprezentacije na pripreme u SAD ili kasnijem putovanju u Brazil", dodaju iz Saveza.

Podsjetimo, na SP-u u Brazilu bio je i Željko Širić, bivši član IO HNS-a i šef sudačke organizacije hrvatskog nogometa koji je nepravomoćno osuđen za primanje mita u zamjenu za "pošteno suđenje". Nepoznato je u čijem je aranžmanu Širić putovao u Brazil, ali tamo je snimljen ispred Maracane dok je prodavao ulaznice za utakmicu BiH i Argentine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara