Prvo SP na kojem se nećemo pitati je li lopta prešla crtu

Foto: Screenshot YouTube, Goal Control 4D

DVANAEST stadiona, na kojima će se igrati utakmice svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, bit će opremljeno video tehnologijom Goal-Control 4-D koja će omogućiti da se u realnom vremenu donese odluka je li lopta prešla gol liniju.

Sustav kojeg je osmislila njemačka tvrtka GoalControl GmbH funkcionira sa 14 kamera velike brzine - po sedam na svakom golu. Jedna je smještena iza gola. Šest drugih se nalaze po dvije nasuprot druge dvije u razini središnje linije, zatim na polovici između gola i središnje linije i odmah iza golne linije.

Prema FIFA-i, "pozicija lopte se stalno i automatski snima u tri dimenzije čim se približi golnoj crti".

"Ako lopta u potpunosti prijeđe golnu crtu, centralna jedinica obrade podataka šalje najmanje u jednoj sekundi vizualni signal sucu na sat-receptor. Sudac međutim ima zadnju riječ u priznavanju gola", ističe FIFA.

Taj vizualni signal je popraćen i vibracijom. Za FIFA-u i autore sustava, taj kratki rok u kojem se šalje signal trebao bi omogućiti izbjegavanje da se utakmica prekida ili remeti. Sustav, potpuno automatski, smišljen je da funkcionira bez posebnog tehničara i suci će biti jedini koji će primati signal.

Tehnologija Hawk Eyea

Sustav je testiran u više situacija i posebno u stvarnim uvjetima na Svjetskom klupskom prvenstvu 2012. i 2013. kao i za trajanja Kupa konfederacija 2013. u Brazilu.

Od tog zadnjeg natjecanja koje je održano prošlo ljeto sustav je postavljen i testiran na 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice svjetskog prvenstva 2014. UEFA pak privilegira pet sudaca na terenu u svim europskim klupskim i reprezentativnim natjecanjima. Tehnologija koju je razvila tvrtka GoalControl izabrana je u travnju prošle godine ispred tri ostala konkurenta: Cairos GLT Systema, GoalRefa i Hawk-Eyea. Tehnologiju koju razvija tvrtka Hawk-Eye izabrala je engleska Premier League i stavila u funkciju ove sezone. 

Uvođenje tehnologije na Mundijal odluka je kojoj su se mnogi opirali pod maskom očuvanja čovječnosti nogometa, no nebulozne sudačke odluke i nepriznati čisti golovi na velikim natjecanjima ovim bi se potezom trebali iskorijeniti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara