Rijeka odgovorila Manchester Cityju: Protivimo se rasizmu! Zašto nas optužujete bez dokaza?

Rijeka odgovorila Manchester Cityju: Protivimo se rasizmu! Zašto nas optužujete bez dokaza?

Foto: Rijeka/Screenshot

RIJEKA jasno i nedvosmisleno odbacuje svaku mogućnost da su igrači momčadi Rijeka 2 na pripremnoj utakmici protiv Manchester Cityja sudjelovali u vrijeđanju suparničkih igrača na rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, stoji u priopćenju objavljenom na službenoj stranici Rijeke.

"Neargumentirane navode o navodnim rasističkim uvredama koji se spominju u priopćenju koje je Manchester City objavio putem svojih internetskih stranica odlučno odbacujemo, a ovim putem želimo ukazati na činjenicu da smo na spomenutoj utakmici i sami imali šest igrača iz Nigerije u svojoj momčadi. Radi se o igračima pristiglim iz akademije u Abuji koji su u gradu Rijeci i klubu kroz protekle dvije godine odlično prihvaćeni, koji žive i treniraju zajedno s ostalim našim igračima, koji su naučili hrvatski jezik i koji nikada nisu doživjeli bilo kakvu neugodnost od strane suigrača što i sami mogu potvrditi. Također, želimo istaknuti i da HNK Rijeka u suradnji s FARE-om godinama podržava kampanje protiv rasizma i najoštrije osuđuje svaki ispad takve vrste. Zbog navedenog smo neugodno iznenađeni teškim i neargumentiranim optužbama kojima nas se tereti i koje u potpunosti odbacujemo", priopćio je HNK Rijeka.

"Nećemo dozvoliti da na bilo koji način obezvrijedite ono što se već desetljećima gradi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Utakmica mladih momčadi Rijeke i Manchester Cityja, koja je jučer igrana u Novigradu, prekinuta je krajem prvog poluvremena, a predstavnici Cityja tvrde da je razlog tome rasističko vrijeđanje njihovog igrača Sekoa Fofane. Utakmica je prekinuta u 44. minuti, pri vodstvu Rijeke 1:0, kada je Seko Fofana grubim prekršajem zaustavio Marka Marciuša, zbog čega je isključen. Nakon toga je trener Manchester Cityja Patrick Vieira povukao svoju momčad s terena.

"Kako je HNK Rijeka dio nizozemske fondacije Social Sport u čijem je sastavu i nogometna akademija iz Abuje, važan segment Škole nogometa HNK Rijeka je i suradnja s tom nogometnom akademijom iz Nigerije. Tamo rade i dva trenera HNK Rijeke i odakle je unazad dvije godine došlo 12 igrača koji su nastupali za naš klub, od kojih su se neki izborili i za mjesto u seniorskoj momčadi. Hrvatski nogometni klub Rijeka kolektiv je duge povijesti kroz koju je nastupao u brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje je ostvario zapažene rezultate i kroz godine svoga djelovanja afirmirao mnoge mlade igrače iz vlastite škole nogometa. Danas je HNK Rijeka klub koji teži europskim standardima, raste iz dana u dan u rezultatskom i organizacijskom smislu, te postaje redoviti sudionik europskih natjecanja zbog čega ne želimo dozvoliti da netko svojim imenom i reputacijom na bilo koji način pokuša obezvrijediti ono što se već desetljećima gradi", kaže se u priopćenju.

"Optužbama za navodni rasizam žele prikriti vrlo ružan prekršaj igrača Cityja"

"Na optužbe za navodni rasizam s kojima smo suočeni gledamo kao potez kojim se pokušava prikriti vrlo ružan prekršaj igrača Manchester Cityja koji je rezultirao isključenjem, a potom ishitrenu i nelogičnu odluku stručnog stožera Manchester Cityja o povlačenju momčadi s terena. Takva nas je nagla odluka iznenadila i čudi nas da je donesena od strane odgovornih ljudi toliko respektabilnog kluba kakav je Manchester City. Napominjem da je utakmica u kojoj je Rijeka dominirala do prekršaja koji je rezultirao isključenjem, a kasnije i prekidom, bila čvrsta, ali nadasve sportska i u granicama fair playa. Podsjećamo da su naše momčadi pripremnu utakmicu odigrale i prošle godine kada je sve proteklo u sportskom duhu i završilo stiskom ruke i pozdravom", rekao je Ranko Buketa, koordinator za struku mlade momčadi (Rijeka 2).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara