Štimac je od reprezentacije napravio Dinamo

Foto: Hina 

IGOR ŠTIMAC bolje se snalazi pred kamerama nego na klupi. Sinoć mu se pod noge bacio i uvijek glasan i i kritičan Goran Vlaović, koji je u prijenosu prozvao Štimca zbog taktike, a kada se izbornik ukazao u studiju, na taj je detalj morala podsjetiti Mila Horvat. Vlaović je odjednom umjesto o 3-4-2-1 pričao o Ivanu Perišiću, a Štimac je dobio na vremenu da kaže nešto o svojoj taktici.

No, Štimac izgleda nije izvukao nikakve pouke. Dok se na terenu njegova taktika svela na jedan bod iz posljednje tri utakmice, još je gore kad o toj taktici priča. Svaki razgovor svodi se na faktor sreće ("zaslužili smo bod", iako je Pletikosa spasio barem dva mrtvaca) i  "neobjašnjive individualne greške" ("zar sam ja mogao utrčati i podmetnuti nogu"). 

Posjed lopte imali su - braniči 

No, tko je u igru stavio nespremnog Ivana Perišića? Kojeg ste nedavno i sami javno pokopali, jer je "taj uvijek na 50 posto". Iako vi, kako kažete, "ne prozivate javno". I kažete još puno toga što prije niste govorili, uvjeravajući da je borba za drugo mjesto kvalifikacija od početka strateški cilj. 

No, vratimo se Vlaoviću, i kritici koju se nije usudio izgovoriti pred Štimcem. Bivši Štimčev suigrač rekao je da su se igrači sinoć u obrani u čudu pogledavali, ne znajući koga trebaju čuvati, i da je sustav 3-4-2-1 trebalo uigravati. Štimac je opet sve izrotirao do neprepoznatljivosti i neučinkovitosti. U svakoj utakmici u kvalifikacijama gurao je nove zamisli. 

"Ne slažem s s tim da je obrana imala problem, jer upravo su naši stoperi jučer odradili sjajan posao. Nitko ne može očekivati da će naš igrač u situaciji u kojoj ima rješenje dati loptu u noge protivniku. Formacija nema veze s ovim porazom. Imali smo posjed lopte, višak u sredini, ali svi moraju biti raspoloženi", odgovorio je Štimac.

Hrvatska je dobila posjed, ali u obrani! Najviše su se dodavali upravo hrvatski braniči, a nakon njih Modrić i Kovačić. Prema naprijed nisu napravili ništa, nitko im nije mogao čuvati leđa. Umjesto kompaktnosti linija - raspad sistema. Teška, zakrčena sredina funkcionirala je samo dok nije počela utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rakitić je imao slobodu iza Mandžukića i s Perišićem je trebao činiti tandem i ići u prostor, odvojite se od njihove zadnje linije. Trebali su u tom međuprostoru primati lopte, a ne se vraćati na našu polovicu. Trebali su primati lopte od Modrića i Kovačića. Kovačić je dobro držao našu polovicu", objašnjavao je Štimac, valjda, kako je doveo reprezentaciju do toga, da ne samo da je servis Dinama, već i izgleda i prima golove kao Dinamo, a ima i takav hajp na tribinama. 

Taktika: Od devet bodova Štimac je uzeo jedan

Štimčevo histerično rotiranje uloga u čitavoj momčadi dovelo je do potpunog kaosa. Kovačić kojem je jučer, u najvažnijoj utakmici, povjerena jedna od najvažnijih uloga, već danas proslijeđen je mladoj reprezentaciji. Olić i Eduardo griju klupu.

Jasno da se nameće i  pitanje, jesu li igrači ovaj put sigurno razumjeli Štimca kojem je to triger da uzme krunicu i krene s pričom o medijskom i teroru podzemlja "iz kojeg će izaći još jači".

Škotsku mora dobiti, nije u pitanju samo bod, već i činjenica da je pobjeda prije play offa nužna za momčad koja, vidjelo se to jučer, umire od straha od neuspjeha. Hrvatska mora igrati brže, bilo da je s druge strane Andora, a Štimac carinjenje lopte tumači: 

"Nismo podneblje brzih igrača, ali smo imali igrače koji su brzo mislili i imali su brzu loptu. Tome se moramo vratiti" 

Više o temi: Štimčeva i Mamićeva reprezentacija više ne može nikoga prevariti 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara