Tko još voli Hrvatsku?

Tko još voli Hrvatsku?

Foto: Getty Images/Guliver Image
Video: Index

"NE bih se vraćao u prošlost", odgovorio nam je Davor Šuker, zgužvan i zabrinut nakon katastrofe u Glasgowu, ali odlučan da zbog rezultata, koji je u pitanje doveo plasman na Svjetsko prvenstvo, a time i ezgistenciju saveza, sasječe samo jednu glavu, onu Igora Štimca.


Naše pitanje glasilo je: kada će netko konačno smijeniti Zdravka Mamića, čovjeka koji je gurnuo Štimca na klupu, ali i Šukera u predsjedničku fotelju. Logično je stoga da predsjednik "ne bi o prošlosti", ali smo ga podsjetili da je ovdje riječ o sadašnjosti i budućnosti privatizirane reprezentacije u kojoj nema odgovornih, samo zaslužnih, i u kojoj štima još samo interna tablica za podjelu premija. Šuker nas je posprdno i s visoka otpilio, proglasio nas rušiteljima atmosfere koja je uoči SP-a bila apsolutno bajna, kako su pripovjedali svi Kovačevi igrači.

Danas od tih istih igrača ipak "saznajemo" da im "nastupe brane osobe izvan kruga stožera", da Kovač nema karakter, i da je na SP vodio "negativno nastrojene igrače". On ih je birao, njega je birao navodno IO, a za raspad sistema ne odgovara nitko. Do jučer su Kovaču aplaudirali jer je vratio kult reprezentacije, ali danas je nemoguće sakriti da je samo nastavio desetogodišnji obiteljski i interesni projekt rasprodajte igrača i ugleda čemu svjedoči sve manji broj istinskih navijača Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uistinu, tko može podržavati momčad čiji izbornik teatralno zabrani menadžerima ulaz u hotele da bi mu potom ključni igrači na SP-u finalizirali transfere (Rakitić) i press konferencije koristili kako bi objavili da izlaze na tržište (Mandžukić). Ili za reprezentaciju u koju pojedinci prema vlastitom priznanju dolaze na odmor, u kojoj Mamić na poluvremenu maltene obavlja izmjene preko mobitela, a igrači na treninge jure sa suđenja, gdje se nastoje otrgnuti okovima izvršnog gazde. Reprezentacija je to na kojoj se deset godina vježbaju početnici i kumovi, momčad kojom se licitira u Mamićevoj blagovaoni, gdje su izborničko mjesto i kontigent igrača ponuđeni svojevremeno i Štimcu. U toj blagovaoni kroji se domaća liga čiji je razvoj jedan od elementarnih parametara za napredak nogometa u zemlji. Pitajte Amerikance, ili uostalom taj kobni Meksiko, kakva im je liga i zašto inzistiraju da mlađi uzrasti zajedno žive, jedu, spavaju. Pitajte i Šukera zašto Hrvatska ima Mamićevu ligu, iako sumnjamo da će vam odgovoriti.

Čak ni Šuker ne navija za ovu Hrvatsku, on je ovdje samo u prolazu. I od svega ga najviše boli što mu spočitavamo da samo želi ući u odbore FIFA-e i UEFA-e, iako je to bila jedina točka njegovog predsjedničkog programa.

Na tom poligonu zarade sve funkcionira dok svi zarađuju. Eduardo da Silva možda nije imao puno izbora, ali kada presuda za zelenaške ugovore iz radionice Zdravka Mamića postane pravomoćna, mnogi drugi igrači će imati izbor. Za sada se još nije javio nitko, tko toliko voli Hrvatsku.

> A tko će smijeniti ubojicu hrvatskog nogometa?!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara