Afera "Zaraza": Nismo smeće, nego najveće žrtve!

Afera "Zaraza": Nismo smeće, nego najveće žrtve!

POVJERENIK HNL-a Josip Brezni jučer je donio odluku "da se do daljnjeg odgađa susret 12. kola HNL-a Rijeka - Dinamo zbog epidemije crijevne viroze koja je pokosila deset igrač Dinama".  Modri su ostali i bez zdravog vratara, pa oni manje skeptični i taj podatak uzimaju kao meritoran. U obrazloženju odluke stoji da se u obzir uzela i mogućniost zaraze ostalih aktera.

> "Da je trebalo, Mandža bi branio!"

Kada je odluka stigla do čelništva kluba s Kantride, uslijedio je šok. Damir Vrbanović, direktor Dinama, smatra kako u cijeloj priči nema ničega spornog te da je donesena jedina pravilna odluka.

"Gledajte, bespredmetno je o tome raspravljati previše. Jasno i precizno će se na temelju dokumentacije utvrditi da je stanje u momčadi bilo takvo da se tu radi o epidemiji. Mislim da je nekorektno što Riječani sumnjaju u našu želju za odigravanjem utakmice. Dinamo se nikoga u Hrvatskoj ne boji te u svaku utakmicu u HNL-u ulazi kao favorit. Istina, ovakve situacije su rijetke, to se dogodilo drugi ili treći puta u posljednjih 20 godina"

Povjerenik HNL-a Josip Brezni donio je odluku da se derbi odgodi, iako je mogao odlučiti i drugačije.

No, povjerenik je ipak mogao donijeti odluku da Dinamo mora igrati utakmicu?

"To je točno. Brezni je teoretski mogao donijeti odluku da se utakmica igra, no vrlo je seriozno ispitao sve okolnosti, ova je njegova odluka logična i pravno utemeljena. Odluku je donio na temelju Članka 19. u kojem jasno stoji da u slučaju iznenadne bolesti može odgoditi utakmica. Uostalom, tu je bilo jako puno argumenata u prilog toj odluci. Gledajte, zar ne bi bilo neregularno prisiljavati momčad u kojoj nedostaje 12 ili 13 igrača da igra utakmicu? Uostalom, nismo imali niti jednog zdravog golmana, pa ne može igrač braniti"., istaknuo je Vrbanović.

U svom se izlaganju pozvao na Članak 19. HNS-ovog Pravilnika o nogometnim natjecanjima. No, u spomenutoj odredbi ne spominje se odgoda susreta zbog bolesti, kao niti u članku 18. koji se također referira na odgodu prvenstvenih susreta;

Članak 18.
Ako momčad daje više od dva igrača u reprezentacije Hrvatske radi odigravanja utakmice
predviñene kalendarom natjecanja, onda će joj se na njezin zahtjev izmjeniti raspored
odigravanja prvenstvene ili kup utakmice. Odluku o odlaganju utakmice iz stavka 1. donijet će nadležni natjecateljski organ i o njoj obavijestiti zainteresirane klubove pismeno ili brzojavom, najkasnije tri dana prije rasporedom utvrđene utakmice čiji se termin pomiče.
Odredbe iz stavka 1. nisu obvezne za natjecanje juniora, kadeta i pionira. Uvjeti za odgodu tih utakmica utvrđuju se propozicijama odnosnog natjecanja.
Članak 19.
Ako se odlukama nadležnog državnog organa zbog dana žalosti zabrani održavanje
športskih priredbi ili se utakmica odreñenog dana ne može odigrati zbog razloga više sile (potres, poplava, požar i sl.), onda se ta utakmica automatski odgađa.
Odgođena utakmica će se odigrati idući dan u isto vrijeme ukoliko je prestao razlog
odgode i ukoliko propozicijama natjecanja nije drugačije predviđeno. Ako se odgoñena utakmica
ne može odigrati idući dan, natjecateljski organ će odrediti novi termin za odigravanje utakmice,
vodeći računa da se ne ugrozi regularnost natjecanja.

Nakon što je Udruga prvoligaša izašla u susret zaraženim Dinamovcima, zatražila je da već u ponedjeljak ujutro modra liječnička služba dostavi najnovije podatke o stanju nogometaša.

"Imamo kompletnu dokumentaciju, pa nije to igra ili šala, iza toga stoje liječnički potpisi. Uostalom, da nismo krenuli na put bilo bi razloga za sumnju. No, mi smo već došli u Rijeku, a putem se još pet igrača razboljelo."

Kako ćete prikupiti igrače za srijedu i susret s Dragovoljcem u Kupu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, igrat ćemo s juniorima ako treba. Neki od igrača će se oporaviti, vidjet ćemo kakva će biti situacija."

Odgođeni susret s Rijekom će se igrati krajem godine?

"Pretpostavljamo da bi se ta utakmica mogla odigrati nakon posljednjeg kola jesenskog dijela prvenstva. S obzirom da je Rijeka na Jadranu ne bi trebalo biti nikakvih problema."

Odluku o odigravanju utakmice donijet će Josip Brezni nakon što dobije na uvid liječničku dokumentaciju i utvrdi ispravnost navoda da je deset igrača doista i zaraženo.

Trener Modrih Branko Ivanković je pak ogorčen zbog oštrih izjavama riječkih čelnika, koji su odgodu utakmice nazvali "sramotnim atakom na regularnost prvenstva."

"Ja očekujem da Riječani izraze žaljenje zbog bolesti naših igrača, a ne da su ogorčeni. Dinamo je najviše zapravo izgubio u cijeloj ovoj priči, mi smo najveća žrtva."

Zbog riječkih istupa pobijesnio je i izvršni Dinamov dopredsjednik Zdravko Mamić; "Zar je ovo sport, pa gdje je tu zdravlje naših igrača? Zar smo svi mi u Dinamu smeće? Zar netko misli da smo otputovali u Rijeku kako bi radili cirkus?", bijesnio je Mamić u ponedjeljak ujutro.

Dinamo očekuje razumijevanje, a istog tog razumijevanja za Riječane nije imao 1983.

Današnji pomoćni trener Rijeke Zoran Škerjanc bio je jedan od igrača koji je igrao utakmicu protiv Dinama na Maksimiru 1983. godine, kada su se Riječani našli u sličnoj situaciji kao Dinamo i ostali bez pola momčadi zbog trovanja hranom. Puno je prvotimaca Rijeke završilo na Šalati u bolnici, a klub je tražio odgodu susreta. Dinamo na to nije pristao, utakmica se odigrala, i završila neriješenim rezultatom 1:1.

M.Š.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara