Beusan objasnio zašto ovo nije penal za Srbiju

Beusan objasnio zašto ovo nije penal za Srbiju
Foto: Gulliver / Getty Images

ŽESTOKE prosvjede Srba izazvala je odluka njemačkog suca Felixa Brycha da u 67. minuti utakmice Švicarske i Srbije u drugom kolu skupine SP-a ne dosudi penal nakon što je pred golom Švicarske poslije naguravanja s Fabianom Scharom i Stephanom Lichtsteinerom pao Aleksandar Mitrović.

Srbi su posebno ogorčeni na suca koji je ovako procijenio situaciju "dva na jedan" na štetu njihovog napadača i reprezentacije jer se sporna situacija dogodila pri rezultatu 1:1, da bi na kraju Švicarska pobijedila 2:1.

Tako je sebi otvorila put prema nokaut fazi, a Srbima ih zatvorila jer nakon ovog poraza, za prolazak skupine moraju u zadnjem kolu pobijediti favorizirani Brazil. Srbi u ovome ne vide njihov poraz i pobjedu suparnika, nego novu u nizu "belosvetskih zavera" protiv njihove države, naroda i reprezentacije. A krunski dokaz te urote je penal koji im je neosuđen.

Predsjednik nogometnog saveza Slaviša Kokeza optužio je FIFA-u da je sucima naložila da sude protiv Srbije, dok je izbornik Mladen Krstajić zavapio "Nažalost, samo Srbi su izgleda osuđeni na selektivnu pravdu, nekad prokleti Hagg a danas u nogometu VAR.", aludirajući da sudac nije htio tražiti provjeru videotehnologije prilikom nedosuđenog penala.

Ali, Mateo Beusan, bivši nogometni sudac i sudački ekspert HTV-a, ne vidi baš nikakvog spora u navodno spornoj situaciji i tvrdi da je sudac ispravno prosudio ne pokazivanjem na jedanaesterac za Srbiju:

"Vrlo je jednostavno odgovoriti na pitanje 'Zašto ovo nije penal?' Pogledajte tko koga drži i vidjet ćete da ovdje pametan sudac sudi za obranu. Što ćemo reći da je ovo kazneni udarac? 

Napadač jest u kontaktu s dvojicom, ali u ovoj situaciji vidljivo je da prvo napadač drži braniča koji mu je s prednje strane. On je prvi napravio faul, zato sudac sudi za obranu i to je završena priča. 

Da je Mitrović stajao mirno dok ga oni ruše, ne bi bio kriv on, nego Švicarci i to bi bio jedanaesterac za Srbiju.  

Ali, u ovoj situaciji nikada u životu ne bih sudio penal i uvijek u ovakvim situacijama prednost dajem obrani.

Čestitke Brychu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara