"Bilić mi je rekao da nema opravdanja ako se ne plasiramo"

Tekst: Petar Vidov
Foto: Ronald Goršić / Cropix

MIROSLAV ULJAN jedini je član Izvršnog odbora HNS-a koji nije bio prisutan na sjednici na kojoj je Slavenu Biliću izbornički mandat produžen za dvije godine. Njegova riječ nije se čula, iako je Uljan na vrijeme obavijestio Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića o svom nedolasku u Zagreb s vrlo valjanim razlozima, te im poslao e-mail u kojem je, kako nam priča, jasno prezentirao svoje stavove. Taj e-mail na sjednici nije pročitan.

"Ne znam zbog čega oni to nisu pročitali", priča Uljan u razgovoru za Index, objašnjavajući kako se u petak u Kostreni održava Općinsko vijeće na kojem je potrebno donijeti rebalans proračuna. Uljan je, naime, načelnik Općine Kostrena, te ističe kako mu je ta funkcija ipak malo bitnija od fotelje u HNS-ovom Izvršnom odboru.

"Nakon Eura bio sam na Bilićevoj strani, ali sada je morao staviti mandat na raspolaganje"

Uljan je također jedan od onih koji ni najmanje nisu zadovoljni raspletom situacije u Rusanovoj. "Nikad nisam bio ničiji pijun", ispričao je Uljan u razgovoru za Index odmah objasnivši kako se u potpunosti ograđuje od lobiranja kojem smo proteklih dana svjedočili na vrhu hrvatskog nogometa. "Bespotrebno je nastala nekakva polemika tko je čiji i tko je za koga. Mene to ne zanima", kaže nam Uljan. Na naše pitanje znači li to da misli kako ima istine u pretpostavci da je Marković želio Biliću produžiti mandat za još dvije godine kako bi spasio svoju, predsjedničku fotelju, Uljan odgovara: "Ne znam, ali ne treba to odbaciti".

Famozno Bilićevo izvješće u kojem je izbornik oduševio "presidentea" iskrenošću, otvorenošću, skromnošću i preuzimanjem odgovornosti Uljan nije vidio. Pa ga stoga niti ne želi i ne može komentirati. Ali spremno će reći da je Slaven Bilić nakon debakla u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi trebao staviti svoj mandat na raspolaganje.

"Ništa ja osobno nemam protiv Bilića. Nakon Europskog prvenstva bio sam na njegovoj strani. Ali već i tada sam mu rekao svoje mišljenje. Rekao sam mu da su on i njegova momčad i stožer visoko podigli ljestvicu i da će biti neuspjeh ako se ne plasiramo na SP. On se sa svim tim složio i rekao kako nema opravdanja ako se ne plasiramo", tvrdi Uljan.

"Nije kriv samo Bilić, kriv je cijeli HNS"

Član izvršnog odbora HNS-a ne misli da je Bilić isključivi krivac. "Nije to samo njegov neuspjeh, kriv je i predsjednik i svi mi koji sjedimo tamo", kaže Uljan, ali podsjeća kako je budžet HNS-a sada manji za 10 do 12 milijuna eura i preko toga se nije smjelo olako prijeći.

"Očekivao sam da će se poslije Kazahstana u miru sazvati Izvršni odbor, da će Bilić dati svoje izvješće kao što je napravio i nakon toga staviti mandat na raspolaganje. A da će onda Izvršni odbor odlučiti treba li ovako nastaviti dalje ili ne treba. Ne govorim da je trebao dati ostavku ili da nije trebao, ali mandat je morao ponuditi jer nije ispunio očekivanja Izvršnog odbora, ali i samog sebe", kaže Uljan.

"Kad god smo birali novog izbornika, uvijek smo pogodili"

Izvršni odbor je, tvrdi Uljan, morao ozbiljno razmisliti i raspraviti hoće li produžiti s Bilićem ili izabrati novog izbornika među ponuđenim kandidatima. Izbacio je i nekoliko imena: "Ivanković, Peruzović, Katalinić, Štimac... Ne kažem da bi Izvršni odbor sigurno prihvatio njegovu ostavku, ali trebao je dati mandat na raspolaganje. Uostalom, kad god smo birali novog izbornika, uvijek smo pogodili. Čak i s Bilićem koji je imao najmanje referenci u smislu trenerskog posla. Vjerujem da je Slaven sada bolji trener nego što je bio prije tri godine, ali vjerujem da bi bio moralni čin da je stavio mandat na raspolaganje jer se nismo plasirali na SP, a on je obećao da hoćemo. Ne znam zašto se sad stvorila neka pila naokolo, da Bilić priča kako je ostao iz nekakvih sentimentalnih razloga".

Afera Funtana: "Da sam ja vojskovođa ne bih uzeo takve vojnike"

Uljana je najviše zasmetalo ponašanje nogometaša u Rovinju, odnosno famozna "afera Funtana". Smatra da izbornik nije smio dopustiti da se igrači koji nose hrvatski dres tako ponašanju. "Ne kažem da je točno sve što su mediji prenijeli, ali vjerojatno više jest nego što nije. Zasmetalo me njihovo ponašanje u Rovinju", priča nam Uljan pa nastavlja:

"Slaven je izabrao te igrača i ove stvari koje su se događale u Rovinju, a vjerojatno i ne samo u Rovinju, ne idu na čast njemu i njegovom stožeru. To je nešto oko čega bi se svi trebali zamisliti", kaže Uljan, te na naše pitanje misli li da neki igrači više ne zaslužuju nositi hrvatski dres odgovara:

"Mislim da je izbornik samo odlučio o tome koga će birati, a koga neće. No, znam ja, da sam vojskovođa, ne bih sebi uzeo takve vojnike kad znam da se radi o mojoj glavi. Znam da mladi ljudi griješe, ali nedopustivo je da oni naprave tako nešto u situaciji kad je cijela nacija iza reprezentacije i kad se pokušavamo plasirati na SP. Nisam siguran da je u redu niti da stručni stožer govori kako ih neće kontrolirati, jer su to sve profesionalci".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara