PREGOVORI HAJDUKA I HNS-a

Bruno Marić: Da sam imao VAR, ne bih to sudio Hajduku. Prati me cijeli život

Bruno Marić: Da sam imao VAR, ne bih to sudio Hajduku. Prati me cijeli život
Foto: Pixsell / M. Prpić

JESU li temu Brune Marića u HNS-u pokrenuli članovi Hajdukove delegacije kao uvjet tijekom pregovora o povratku reprezentacije u Split ili bivšeg suca koji je postao šef za uvođenje VAR-a u prvi plan guraju neki drugi tipovi iz sudačkih krugova HNS-a, u strahu da sami ne postanu jedan od uvjeta u paketu, pitanje je koje se nameće nakon tajnog posjeta hajdukovaca središnjici u Zagrebu.

Čelnici Hajduka Marin Brbić te Benjamin Perasović i splitski gradonačelnik Andro Opara došli su u Zagreb na poziv Marijana Kustića. On je čovjek s kojim pristaju sjesti za stol, ugostili su ga i tijekom poljudskog derbija. Davor Šuker nije bio prisutan. Hajdukovci su napravili veliki, prvi korak, svjesni da hladni rat ne može trajati zauvijek. Sa sobom su donijeli popis reformi koje je potrebno provesti u HNS-u, a na popisu su i određena imena. Prvo je Šuker - ako je već tu, neka se ne miješa previše - potom Damir Vrbanović, direktor Mamićevog klana opterećen presudama i optužbama za težak kriminal, ali i sadašnji i bivši članovi sudačke organizacije, Bruno Marić i Ante Kulušić. 

U Hajduku se drže priopćenja i kontroliranog odnosa s medijima, ali znamo da su bitno manje uzbuđeni oko razvoja događaja od ostalih aktera. HNS je sastanak nazvao prekretnicom, ali direktor Marijan Kustić nije želio o imenima. Bruno Marić, koji je okupiran edukacijom sudaca za VAR, rekao nam je da ga nitko iz Saveza nije obavijestio o bilo kakvim zahtjevima Hajduka.

"Nisu me kontaktirali iz Saveza i ne želim vjerovati da postoji takav nekorektan zahtjev. Kako je moguće da jedan klub nastoji utjecati na odluke koje se tiču sudačke organizacije? Valoriziranje moga rada bi trebalo biti u rukama onih koji na to imaju pravo. Ne može me ocjenjivati jedan klub koji ima jednaka prava kao i ostali klubovi prve lige. Mislim da bi tako nešto bilo skandalozno", rekao nam je Marić.

"Da sam imao VAR, ne bih napravio tri najveće greške u životu" 

Njegov odnos s Hajdukom prošao je burne faze proteklog desetljeća. Marić je najomraženiji sudac na Poljudu. Sve je krenulo 2009. godine nakon maksimirske utakmice finala Kupa, u kojoj je Dinamo svladao Hajduk 3:0. Marić je isključio dva igrača Hajduka i svirao penal za Dinamo, iz UEFA-e su procurili nepouzdani podaci o namještenoj utakmici, a Marić je nakon sudske bitke dobio odštetu. Nakon derbija 2015. godine jedva je živ izašao s Poljuda, nakon penala za Dinamo u 93. minuti, koji je promašio Henriquez. Marić se kasnije ispričao navijačima Hajduka. Nakon utakmice rekao je da više nikada neće suditi derbi. Primao je prijetnje smrću, pretučen je u restoranu u Splitu. Prošle godine oprostio se od suđenja.

"Ništa se nije promijenilo, ali hoće. Uvodimo VAR, to je najkompleksniji projekt hrvatskog nogometa u povijesti. Veliki izazov za sve u svakom pogledu. Angažiran sam na edukaciji sudaca, riječ je o zahtjevnom poslu za koji treba puno vremena. Suci za sada kvalitetno uče. I ja sam puno naučio na seminarima uz najbolje suce svijeta, to je posebna razina. Kada sam ušao u to, nisam mogao znati koliko je kompleksno. Kao sudac duboko žalim što nisam imao VAR jer sigurno ne bih donio tri odluke koje me prate cijeli život, a posebno jednu koja je najveći trn u oku navijačima", rekao je Marić, prisjećajući se penala koji je svirao na Soudaniju izvan šesnaesterca Hajduka na Poljudu.

"U takvom derbiju VAR puno znači, sudac ima pravo na pogrešku i VAR svakom sucu nudi drugu šansu. Sudac se sprema kao da VAR-a nema, ali nakon teške odluke koja može izazvati raspravu, postoji druga šansa. Zato VAR suci moraju biti dobro obučeni. Kad uoče čistu grešku, upozoravaju suca, ali on donosi ključnu odluku hoće li gledati ili ne. Bio bih sretan da sam imao VAR, no uz dužno poštovanje svim mojim kritičarima, četiri godine zaredom bio sam najbolji sudac HNL-a, proglašen od igrača i trenera. Nisam hodao po klubovima i skupljao te glasove", rekao nam je daruvarski sudac.

>>> Policija spriječila linč Brune Marića u Splitu 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara