Ćosić ipak neće dobiti otkaz? DORH potvrdio da istražuju dilanje ulaznica HRT-a

Ćosić ipak neće dobiti otkaz? DORH potvrdio da istražuju dilanje ulaznica HRT-a
Foto: Hina, Index

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO u Zagrebu potvrdilo je da se provode izvidi po zaprimljenoj prijavi o sumnji na kazneno djelo pronevjere, odnosno preprodaju ulaznica za Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje su dodijeljene Hrvatskoj radioteleviziji. 

Index je prije nekoliko dana objavio kako je HRT, nakon provedene interne istrage, prijavio svoje zaposlenike DORH-u zbog sumnje u zlouporabu ulaznica za utakmice hrvatske reprezentacije u Rusiji. Riječ je o Dragi Ćosiću, dugogodišnjem komentatoru HTV-a, i Saši Dediću, međunarodnom koordinatoru HRT-a, koji je zatražio više desetaka korporativnih ulaznica od EBU-e, krovne europske organizacije javnih tv-servisa i partnera FIFA-e. U ravnateljstvu HRT-a, kako smo doznali iz pouzdanih izvora s Prisavlja, nisu imali saznanja da je netko u ime državne televizije zatražio ulaznice najviše kategorije za finale SP-a u Rusiji. Nakon što je dio njih završio na crnom tržištu i dosegnuo cijenu od 18 tisuća eura, FIFA je blokirala preprodaju i pokrenula istragu. HRT se našao usred međunarodnog skandala. 

"Državno odvjetništvo će po prikupljanju i utvrđivanju svih relevantnih činjenica donijeti odluku o daljnjem postupanju u navedenom kaznenom predmetu", naveli su u tužiteljstvu te napomenuli kako je postupanje tijekom izvida tajno, sukladno zakonu. 

Ćosić kaže da nije dilao. S HRT-om će se razići sporazumno? 

FIFA i EBU obavijestili su HRT o zlouporabi ulaznica prije dva mjeseca. Toliko je trebalo da se priča probije do javnosti. Drago Ćosić i dalje dolazi na posao, štoviše, do odluke Radničkog vijeća HRT-a on mora obavljati svoju dužnost. Kolegama je, kako tvrde mnogi, priznao da je uzeo ulaznice po dugogodišnjoj praksi i podijelio ih. Većina mu vjeruje, ali priča je skandalozna za HRT i Ćosića i u tom slučaju. Ćosića od kaznene odgovornosti eventualno može izvući činjenica da je bio među glavnim voditeljima projekta u Rusiji. On po savjetu odvjetnika službeno ne daje izjave.

HRT je pokrenuo postupak utvrđivanja povrede radne obveze, dok Ćosić na poslu radi priloge i čeka odluku. Navodno je spreman otići s HRT-a uz otpremninu i sporazumni dogovor. Početkom tjedna, prema informacijama s HRT-a, spremali su mu izvanredni otkaz, ali nakon 37 godina staža, to očito neće biti tako jednostavno. 

Index još čeka odgovor HRT-a o datumu otvaranja postupka protiv Ćosića i ostalih zaposlenika.

>>> Uprava HRT-a morala je znati za Ćosićeve karte. Gdje su ostavke? 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara