HNL

Hajduk sazvao sastanak u Zagrebu, svi klubovi došli: "Ovo je nužnost"

Hajduk sazvao sastanak u Zagrebu, svi klubovi došli: "Ovo je nužnost"
Foto: Ibo Čagalj / Pixsell

SVIH deset klubova Prve HNL odazvalo se na poziv Hajduka za održavanjem sastanka na kojem su im Bili objasnili zašto je potrebno vratiti Udrugu klubova prve lige, koja je s djelovanjem prestala 2014. kada je njenu funkciju preuzeo HNS.

"HNL jedina od top 15 europskih liga nema Udrugu prvoligaša, pa ni ne sudjeluje u dijalogu s UEFA-om"

"Hrvatska liga jedina od 15 najjačih u Europi nema udruženje nogometnih prvoligaša i smatramo da je nužnost vratiti takvu instituciju i organizaciju", izjavio je Hajdukov dopredsjednik Lukša Jakobušić, koji je održao prezentaciju.

Objasnio je zašto je to nužno: "Zbog niza razloga. Primjerice, zato što HNL nema Udrugu klubova, nema ni svog predstavnika u European Leagues, organizaciji koja okuplja predstavnike liga iz 29 zemalja. Ta organizacija surađuje s UEFA-om o sustavu natjecanja u Ligi prvaka i Europa ligi."

"Udruga je nužna i zbog televizijskih prava: Trenutno neki klubovi od toga dobivaju 20, a neki jedan posto proračuna"

"Nadalje, uzmimo samo za primjer televizijska prava. Trenutno je njihova raspodjela takva da nekim klubovima ona donose do 20 posto godišnjeg budžeta, a drugima je dobitak od njih na razini statističke pogreške. Evo primjera koji to najbolje ocrtava: klubovi do sada nisu ni vidjeli ugovore o raspodjeli novca od televizijskih prava koji su bili na snazi. Ali to nipošto nije jedini razlog. Smatramo da je takav vid povezivanja klubova nužan i ne iniciramo to samo zbog dobrobiti Hajduka, nego svih nas." Jakobušić je dodatno pojasnio zašto bi klubovi trebali zajedno nastupati kroz udrugu: "Tako bi bili prepoznatljiviji sponzorima, kako pojedinačno, tako i kao liga."

"Najbolje bi bilo da Udrugu ne vodi osoba iz nogometnog svijeta"

Dopredsjednik Hajduka iznio je i prijedlog o tome kakav profil osobe bi mogao voditi Udruženje prvoligaša: "Mislim da bi bilo najbolje da to nije netko iz nogometa jer mi smo svi opterećeni odnosima i navijačkim preferencijama pa bi uvijek ispadalo da onaj koji vodi Udrugu navlači za svoj klub. Zato predlažemo da to bude stručnjak s područja marketinga, jer ovo je uvelike pitanje marketinga i plasmana našeg proizvoda."

Drugi i odlučujući sastanak u rujnu

Ovo je bio prvi sastanak, na kojem je Hajduk svim ostalim klubovima podijelio prezentaciju buduće Udruge prvoligaša kako bi ih oni i njihova tijela proučili. Dogovoreno je da drugi bude u rujnu i tada bi klubovi trebali usuglasiti kako će zajednički nastupati. Hajdukovu prezentaciju Udruge prvoligaša pogledajte ovdje

Sastanak održan u zgradi u kojoj je HNS-a, pa se na njega spustio i šef Kustić

Sastanak se održao u Zagrebu, u istoj zgradi u kojoj je par katova iznad sjedište HNS-a, pa se na njega "spustio" i Marijan Kustić, formalno direktor, a de facto predsjednik HNS-a. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je sastanak održan. Komentirajući nakon sastanka, više puta je ponovio: "Moram reći da sam iznimno sretan što su se svi klubovi odazvali sastanku kojeg je organizirao Hajduk, ali još sam sretniji zbog toga što je sastanak protekao u jako korektnom i konstruktivnom tonu, uz maksimalno međusobno uvažavanje svih sudionika."

Hajduk uspio ono što nitko nije već pet godina

Jakobušić je na opasku da je Hajduk uspio okupiti sve prvoligaše za istim stolom, što nikome nije uspjelo već pet godina, odgovorio: "Zbog toga mi je istovremeno drago, ali taj podatak koji ste otkrili je jako zabrinjavajući i samo još jedan dokaz zašto je potrebno vratiti Udrugu prvoligaša."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara