"Hrvati nisu što su bili, nemaju nijednog igrača u velikim klubovima"

JASON ČULINA jedan je od sedmorice australskih Hrvata koji će se u Njemačkoj suprotstaviti našoj reprezentaciji. Njegov otac Branko nekadašnji je uvaženi australski trener, odlično upoznat s prilikama koje vladaju u hrvatskom nogometu, stoga ne čudi što se australski mediji doslovce bore za pokoju njegovu riječ.

Branko Čulina, nekadašnji trenera Soccer New South Walesa, i njegov sin Jason spremni su na medijsku pompu koja je započela istog trenutka kad su Australija i Hrvatska ušle u istu skupinu SP-a. Kako piše australsko online izdanje Fox sportsa, hrvatski mediji Socceroose su već prozvali "Hrvatska 2", budući da je među njima čak osmero igrača hrvatskih korijena.

No, dvojica rođenih Australaca koji su gotovo cijeli život proveli trenirajući u rodnoj zemlji, a čiji roditelji imaju veze s Hrvatskom, odavno su na sebe obukli kockasti dres, piše Fox. Kapetan i vođa australske reprezentacije Mark Viduka dvije sezone proveo je igrajući za zagrebački Dinamo, na što ga je dugo vremena nagovarao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Branič Tony Popović, vratar Željko Kalač i veznjak Josip Skoko također su usko povezani s Hrvatskom preko svojih roditelja. Josip Šimunić, hrvatski reprezentativac koji igra za njemačku Herthu, igrač je za kojim Australci najviše žale, no niti jedan njihov pokušaj da ga vrate u rodni kraj nije urodio plodom.

Šimunić je s Hrvatima nastupio na SP-u u Japanu i Koreji te na Euru u Portugalu, navodi Fox. Vratar Joey Didulica koji je trenutno na vratima bečke Austrije, rođen je u Geelongu, a karijeru je započeo u Melbourne Knightsima. U hrvatsku nacionalnu vrstu pozvan je za EP 2004. godine, ali se još uvijek nije našao na terenu, piše Fox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razgovor o uskim vezama između Australije i Hrvatske Branko Čulina uvijek je raspoložen sugovornik. Za Fox je kazao da ne dvoji o svojoj pripadnosti, te da je odan Australiji, unatoč činjenici da je Hrvatska njegova rodna zemlja.

"Naravno da me mnogo toga veže za moj rodni kraj, ali ja sam najveći živući fan australskog nogometa. Moj sin igra za Australiju, Australija je naš dom. Iako sam tijekom godina rada u Australiji doživio mnoge političke neugodnosti, nikada nisam okrenuo leđa svojoj zemlji." - kazao je Čulina stariji.

"Moj sin vrlo je uzbuđen upravo radi utakmica s Hrvatskom i Brazilom koje ga očekuju u Njemačkoj. Čuli smo se u subotu navečer i samo smo o tome pričali. U PSV-u igra nekoliko Brazilaca i zafrkancija je već počela. No, Jason je potpuno spreman na medijsku pompu koja se stvorila oko njega, isto je prolazio i kada je stigao u Nizozemsku. Zapamtite kako Hrvatska nema igrača u velikim europskim klubovima, stoga nije čudo da Željko Kalač iz Milana i moj sin zauzimaju toliko prostora u njihovim medijima." - kazao je Branko, zanemarivši činjenicu da Robert Kovač igra za Juventus.

"Jako dobro poznajem hrvatske reprezentativce i smatram da ih se ne moramo bojati. Oni više nisu tako jaki kao nekad, ali nisu niti bezopasni. U kvalifikacijama su postigli sjajne rezultate. Istina je kako su arogantni prema nama kada je nogomet u pitanju, no to pokazuje da nas se u biti pribojavaju. Očekuju da će nas lako pobijediti, ali imaju i određenu dozu strahopoštovanja upravo radi naših igrača s hrvatskim korijenima. Svjesni su da će im naši biti velika konkurencija." - zaključio je Čulina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara