Hrvatska lovi medalju, Španjolska s oporavljenim Gasolom prvi favorit

Tekst: Marko Čeko
Foto: Drago Sopta, Neja Markičević (Cropix), AFP

UTAKMICAMA između Makedonije i Grčke u Poznanu te Rusije i Latvije u Gdansku sutra u 16:30 započinje Europsko prvenstvo za košarkaše.

Smotra najboljih europskih košarkaša biti će osiromašena za brojne zvijezde pod obručima Starog kontinenta. Dirk Nowitzki, Andrej Kiriljenko, John Robert Holden, Theo Papaloukas, Dimitris Diamantidis, Beno Udrih, tek su neki od igrača koji propuštaju Eurobasket u Poljskoj što će završiti finalnom utakmicom u nedjelju 20. rujna.

Svoj sili eminentnih košarkaških imena koji su Eurobasket trebali gledati na malim ekranima ipak se, prema posljednjim informacijama, neće priključiti Pau Gasol što rapidno povećava šanse Španjolaca za povratak na europski vrh, dvije godine nakon poraza od Rusa na domaćem terenu posljednjim sekundama infarktnog finala Eurobasketa.

Španjolci su napravili sve kako bi osposobili centra Los Angeles Lakersa svjesni da time definitivno postaju favorit broj jedan za osvajanje naslova prvaka. A tko su ostali favoriti za zlato?

Francuzi predvođeni Tonyjem Parkerom na papiru izgledaju jako dobro, ali kao i uvijek pitanje je koliko će uspjeti nabujala ega pretočiti u timski duh što je preduvjet uspjeha u momčadskim sportovima. Osim Francuza, kao momčad koje s pravom se mogu nadati medalji je i Litva, europski prvak iz 2003. godine i nacija provjereno dobro radi s mladima i iz godine u godinu izbacuje talentirane košarkaše. Zanimljivo, playmaker španjolske reprezentacije i Toronto Raptorsa Jose Calderon, koji zbog rehabilitacije neće nastupiti u Poljskoj, među prve je favorite turnira, uz tri navedene reprezentacije, svrstao izabranike Jasmina Repeše opisavši ih kao "vrlo dobru momčad vrlo dobro izraženog borbenog duha". Kada govorimo o favoritima, ne smijemo zaboraviti niti na Tursku koja predvođena raspoloženim Turkogluom baš svakome može pomrsiti račune.

Aktualni europski prvaci bez Kiriljenka i Holdena 50 posto slabiji

S druge strane, finalisti Eurobasketa iz Beograda prije četiri godine Nijemci bez Dirka Nowitzkog su neprepoznatljiva ekipa, a jednako kao i aktualni europski prvaci Rusi bez Andreja Kiriljenka i sjajnog šutera američkog porijekla Holdena borbu za medalje mogu samo sanjati iako bi Rusi mogli skinuti skalp nekom od glavnih favorita. U sličnoj su situaciji Grci koji ipak imaju nešto dužu klupu od ove dvije reprezentacije, ali i unatoč tome teško je vjerovati da mogu dalje od četvrtfinala.

S obzirom na odličnu atmosferu u momčadi, ali i dobar ždrijeb, svi ljubitelji košarke u Hrvatskoj mogu se nadati kvalitetnom rezultatu u Poljskoj. Četrnaest godina prošlo je od zadnje osvojene medalje (bronca s Eurobasketa u Ateni) naše reprezentacije na velikom natjecanju i javnost od Repeše i njegovih odabranika očekuje medalju. Svjesni svoje kvalitete su i naši igrači i izbornik koji je uoči odlaska u Poljsku poručio: "Idemo u Poljsku odlučni i mentalno spremni potući se sa svima. Mi ćemo biti jedina reprezentacija čiji 12. igrač može odlučiti bilo koju utakmicu. Gladni smo uspjeha i želimo korak više. Ne treba se zanositi postavljajući medalju kao cilj, ali imamo realne šanse popeti se na postolje."A "realnost osvajanja jednog od prva tri mjesta", o kojoj je zborio naš izbornik dijelom je i posljedica dobrog ždrijeba. U skupini A čije će se utakmice odigravati u Poznanu našoj će se reprezentaciji suprotstaviti Makedonija, Grčka i Izrael. Na papiru je Makedonija autsajder i među prve tri reprezentacije trebali bi se naći Hrvatska, Grčka i Izrael, možda upravo tim redoslijedom. Utakmica s Grcima zasigurno će biti najteži ispit našim košarkašima, ali upravo nedostatak ponajboljih grčkih košarkaša mogao bi donijeti prevagu na našu stranu. Između Izraela i Makedonije tražit će se treći putnik za prolaz u daljnju fazu natjecanja, a malu prednost ipak dajemo Izraelcima kojima okosnicu reprezentacije čine igrači Maccabija iz Tel Aviva, ekipe koja je godinama u samom vrhu europske košarke.

Kako se bodovi osvojeni protiv u međusobnim okršajima prve tri reprezentacije prenose u novoformiranu skupinu E, bilo bi idealno kada bi naši ubilježili sve tri pobjede. Iz kvarteta iz skupine B (Francuska, Njemačka, Rusija i Latvija) saznat ćemo tri suparnika s kojima ćemo razigravati za plasman u četvrtfinale. Dva će sigurno biti Francuska i Rusija, a bit će zanimljivo vidjeti može li borbena Latvija iznenaditi Njemačku koja godinama funkcionira po sistemu "daj loptu Nowitzkom pa što napravi". Nowitzkog sada nema i odgovornost će morati preuzeti igrači koji inače nisu navikli na takvo nešto, a Nijemci gotovo sigurno neće vidjeti četvrtfinale.

Pomlađeni Srbi pod paskom Dušana Ivkovića mogu kreirati poneko iznenađenje

Uz pretpostavku da će se naši košarkaši plasirati u četvrtfinale, nezahvalno je prognozirati protivnika i skupine F. Svoje mjesto među osmoricom najboljih trebali bi osigurati Španjolska, Litva i Turska dok preostalog sudionika četvrtfinala treba tražiti u međusobnom ogledu naših susjeda, Slovenaca i Srba. Izuzevši Bene Udriha, Slovenci nisu imali značajnijih otkaza, ali ipak prednost dajemo Srbima. Iako pomlađeni, Srbi bi predvođeni iskusnim strategom Dušanom Ivkovićem mogli biti "dark horse" Eurobasketa u Poljskoj. Jasno, ako glave budu čiste i ne bude trzavica u svlačionici što je proteklih godina bio čest slučaj kod naših susjeda na raznoraznim natjecanjima.

Predviđati polufinalne parove ovom prilikom bilo bi zaista suludo, tim više što je u jednoj četvrtfinalnoj utakmici sve moguće. Nažalost, osjetila je to mnogo puta na svojoj koži i naša reprezentacija, koja je pojačana za Nikolu Vujčića odletjela u Poznan gdje sutra u 19:15 igramo prvu utakmicu protiv Izraela. Treba li posebno napominjati od kolike bi važnosti bila pobjeda na otvaranju Eurobasketa?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
#Vesna Škare Ožbolt #Vesna Škare Ožbolt #Vesna Škare Ožbolt #Vesna Škare Ožbolt #Vesna Škare Ožbolt #jasmin repeša #jasmin repeša #jasmin repeša #jasmin repeša #jasmin repeša #hrvatska košarkaška reprezentacija #hrvatska košarkaška reprezentacija #hrvatska košarkaška reprezentacija #hrvatska košarkaška reprezentacija #hrvatska košarkaška reprezentacija #francuska košarkaška reprezentacija #francuska košarkaška reprezentacija #francuska košarkaška reprezentacija #francuska košarkaška reprezentacija #francuska košarkaška reprezentacija #španjolska košarkaška reprezentacija #španjolska košarkaška reprezentacija #španjolska košarkaška reprezentacija #španjolska košarkaška reprezentacija #španjolska košarkaška reprezentacija #grčka košarkaška reprezentacija #grčka košarkaška reprezentacija #grčka košarkaška reprezentacija #grčka košarkaška reprezentacija #grčka košarkaška reprezentacija #litva košarkaška reprezentacija #litva košarkaška reprezentacija #litva košarkaška reprezentacija #litva košarkaška reprezentacija #litva košarkaška reprezentacija #njemačka košarkaška reprezentacija #njemačka košarkaška reprezentacija #njemačka košarkaška reprezentacija #njemačka košarkaška reprezentacija #njemačka košarkaška reprezentacija #Turska košarkaška reprezentacija #Turska košarkaška reprezentacija #Turska košarkaška reprezentacija #Turska košarkaška reprezentacija #Turska košarkaška reprezentacija #slovenija košarkaška reprezentacija #slovenija košarkaška reprezentacija #slovenija košarkaška reprezentacija #slovenija košarkaška reprezentacija #slovenija košarkaška reprezentacija #rusija košarkaška reprezentacija #rusija košarkaška reprezentacija #rusija košarkaška reprezentacija #rusija košarkaška reprezentacija #rusija košarkaška reprezentacija #Eurobasket 09 #Eurobasket 09 #Eurobasket 09 #Eurobasket 09 #Eurobasket 09 #Izrael košarkaška reprezentacija #Izrael košarkaška reprezentacija #Izrael košarkaška reprezentacija #Izrael košarkaška reprezentacija #Izrael košarkaška reprezentacija #Makedonija košarkaška reprezentacija #Makedonija košarkaška reprezentacija #Makedonija košarkaška reprezentacija #Makedonija košarkaška reprezentacija #Makedonija košarkaška reprezentacija #srbija košarkaška reprezentacija #srbija košarkaška reprezentacija #srbija košarkaška reprezentacija #srbija košarkaška reprezentacija #srbija košarkaška reprezentacija #Latvija košarkaška reprezentacija #Latvija košarkaška reprezentacija #Latvija košarkaška reprezentacija #Latvija košarkaška reprezentacija #Latvija košarkaška reprezentacija
Učitavanje komentara