Ivan Jurić: U hrvatskom nogometu ne treba gubiti vrijeme

Tekst: D.R.
Foto: Cropix

IZA njega je 16 godina čvrste, bogate karijere. Ivan Jurić počeo je u Hajduku, no u Splitu neće završiti svoj igrački put. Učinio je to u Genoi, gdje je proveo tri najzrelije godine karijere.

Povratak u Hajduk, to ne bi bilo pošteno sa 35 godina na leđima, govorio je prije nekoliko mjeseci.

Danas je dodao da u hrvatskom nogometu nema što ni tražiti.

"Ne razmišljam o tome, jer posljednji događaji u HNL-u jasno pokazuju da u hrvatskom nogometu ne treba gubiti vrijeme."

No, nisu li Talijani sprašili Juve u drugu ligu nakon jedne od najvećih korupcijskih nogometnih afera?

"Apsolutno točno. Onda su nedavni događaji u HNL-u jedna od stvari zbog kojih se tu ne treba zadržavati."

Jurić će svoj trenerski put započeti u Italiji. Čeka ga stjecanje licence i Primavera, druga momčad njegove Genoe.

"Upravo će mi tri posljednje godine u Genoi ostati jedna od ljepših uspomena", govori prekaljeni trkač, kojeg će navijači, osim po karakteristikama ratnika na terenu, uvijek cijeniti i zbog njegove iskrenosti.

Barem je tako u Italiji, gdje je proveo gotovo čitavo desetljeće. U hrvatskom nogometu, gdje ruka ruku mije, njegovu iskrenost nisu dočekali sa simpatijama. Odakle se taj stvorio da može jednog Niku Kovača nazvati limitiranim igračem, koji je stvorio veliku karijeru, pljuštali su komentari, pa i iz reprezentativnih redova. A "taj" se stvarao u desetljećnoj torturi talijanskim i španjolskim razredima, dok je uštopavao Kaku i njemu slične. Iz Splita se preselio u Sevillu, a zajedno sa Sevillom u drugu ligu. Preko Albacetea i Šibenika došao je do Crotonea, pa nakon petogodišnjeg kaljenja zajedno sa svojim mentorom Gasperinijem preselio se u Genou. U travnju ove godine Ivan Ratnik, kako su mu tepali navijači Genoe, najavio je da će nakon sezone reći - dosta. Bez prevelikih riječi, pompe, prenemaganja, tako je i učinio.

"Moja karijera bila je jednostavno prirodna"

"Gasperini je želio da odigram još jednu sezonu, ali odlučio sam drugačije. Mogao sam odigrati još godinu dana ili preuzeti drugu momčad. Odlučio sam da je došlo vrijeme za nove izazove. Ne bih previše dramatizirao, ne osjećam da je prekid karijere nekakav poseban šok. Sada sam na odmoru, možda će mi kasnije više nedostajati."

Kada ga upitate za neku posebnu uspomenu iz karijere, ili neispunjenu želju, reći će jednostavno:

"Svoju karijeru opisao bih kao vrlo prirodnu. Sve je prošlo glatko, bez turbulencija."

Do reprezentacije je došao u 33. godini života, Slaven Bilić tražio je rješenje za odlazak Nike Kovača. Jurić je uletio u delikatnom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije mi žao zbog riječi koje sam rekao, mislim da to nema veze s činjenicom da se u reprezentaciju nisam vratio. Rekao sam što sam mislio i danas mislim tako. Rekao sam i za sebe da nisam bogzna kakva klasa. Ne žalim za riječima, već za činjenicom da nismo ostvarili rezultat koji smo trebali."

"Nije Lippi kriv što Toni i Totti više nisu svjetska klasa"

Sigurno da karijeri poput Jurićeve nedostaje pečat Lige prvaka i/ili Svjetskog prvenstva.

"Propustili smo veliku šansu, mislim da smo sami krivi što nismo u Africi."

Ne treba posebno naglašavati za koga Jurić ovih dana navija.

"Za Talijane, naravno. Mediji u Italiji puni su kritika i, realno gledajući, Lippi nema jaku reprezentaciju. Iako se Talijani uvijek pokažu čvrstoćom i izraženim natjecateljskim duhom, mislim da ovaj put teško mogu nešto napraviti."

Lippija kritiziraju zbog odabira igrača. Nedostaje kreacije, nema Tonija, Tottija, Cassana...

"Totti i Toni više nisu u stanju igrati prvoklasni nogomet. To nije Lippijeva greška. Nisu oni igrači klase Roberta Baggija, niti su na razini na kojoj je Totti, primjerice, nekada bio."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara