Jedrenje: Započela utrka Sydney - Hobart

U PETAK u zoru u Sydneyu je započela 59. jedriličarska regata Sydney - Hobart, jedna od najtežih na svijetu, koja je u svojoj povijesti uzimala i ljudske živote.

Na startu se pojavilo 57 brodova koji će u dva ili tri dana od Sydneya australskom istočnom obalom jedriti do Hobarta na Tasmaniji. Nakon prvih 30 od ukupno 630 nautičkih milja utrke vodi australska jedrilica Skandia sa malom prednošću u odnosu na novozelandsku Zanu, a ova dva broda su i prije početka smatrani velikim favoritima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandia i Zana su posve novi brodovi od 30 metara i najveći su u povijesti utrke, a u njihova jedra zasad puše umjereni jugoistočni vjetar do 14 čvorova jačine. Prema meteo-uvjetima, rekord utrke, koji je 1999. postavila danska Nokia stigavši u Hobart za jedan dan, 19 sati i 48 minuta, neće biti oboren.

Posebnost utrke Sydney - Hobart, koja se svake godine održava dan poslije Božića, svakako su teški uvjeti na moru, pogotovu u zloglasnom prolazu Bass između Australije i Tasmanije, gdje su u ovo doba godine uvijek stvaraju nevere sa ogromnim valovima. U prolazu Bass je 1998. život izgubilo šest jedriličara, a desetak je jerilica potopljeno, a nakon te tragedije organizatori su uveli rigoroznija pravila sudjelovanja na utrci na kojoj sada umjesto tristotinjak nastupa 60-tak brodova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara