Kako je Profesor pokorio skijaški svijet

Lenzerheide, 19. ožujka.: Ivica Kostelić ljubi Veliki kristalni globus

Foto: AFP

"PROPUSTIT ćemo spust u Bormiju kako bi Ivica što spremniji dočekao naporni raspored u prvom mjesecu." Ova odluka Ante Kostelića udarila je temelj jednoj od najljepših priča u povijesti hrvatskog sporta. Priče koja će tri mjeseca kasnije doživjeti svoju kulminaciju u švicarskom Lenzerheideu, gdje je Ivica Kostelić i službeno proglašen najboljim skijašem svijeta.

Za prošlu sezonu Ivica nije najavljivao napad na ukupni trijumf u Svjetskom kupu, makar ju je otvorio slalomskim postoljem u Leviju na prvoj utrci. Naporni treninzi tijekom proljeća i ljeta, naročito brzih disciplina, nisu davali ploda, a Ivica je znao ostati i izvan bodova (Val Gardena) ili s mizernim brojem bodova (Lake Louise). Nakon što je u svojoj najjačoj disciplini u Alta Badiji uzeo 20. mjesto, u dogovoru s ocem odlučio je uzeti time-out, prije nego se upisao u povijest...

"Kostelićev život je Švicarska": U Wengenu preuzeo vodstvo, u Lenzerheideu okrunjen

Pobjeda u paralelnom slalomu u Munchenu bila je potvrda da je napravio sjajnu stvar preskakanjem spusta u Bormiju i odlična najava za Sljeme. Premijerno slavlje na najdražoj stazi izostalo mu je za 10 stotinki (pobijedio ga je još jedan skijaš-gitarist, Andre Myhrer), ali to ga nije obeshrabrilo uoči Adelbodena, gdje u veleslalomu osvaja peto mjesto, a u slalomu pobjeđuje.

S tih 325 bodova u tjedan dana Kostelić je nastavio streloviti uspon prema vodećoj poziciji u ukupnom poretku. Pobjedom u superkombinaciji u Wengenu 14. siječnja, Ivica je zasjeo na vrh kojeg više nije ispuštao.

14. siječnja: Slalomska vožnja superkombinacije kojom je Kostelić preuzeo vodstvo u Svjetskom kupu

S 12. mjestom u spustu i slalomskom pobjedom otišlo se u Kitzbuhel. Legendarno austrijsko zimovalište u tri dana nosilo je 400 bodova, od kojih je Kostelić uzeo 324. Dovoljno da još malo odmagli konkurenciji. Prvi dan natjecanja u Kitzbuhelu Ivica će zauvijek pamtiti, jer tog 21. siječnja prvi put u karijeri pobijedio je u nekoj brzoj disciplini (super-G). Dan kasnije u spustu nije bio tako dobar (11.), ali je zato odličnom slalomskom vožnjom osvojio 200 bodova (100 za slalom i 100 za jedinu klasičnu kombinaciju u Svjetskom kupu).

Siječanj u kojem je Ivica pomeo konkurenciju: Sedam pobjeda, dva druga mjesta i osvojeni bodovi u svih 14 utrka za 999 bodova

U slalomu u Schladmingu osvojio je peto mjesto, a u spustu u Chamonixu jedva se dokopao bodova (završio je tek 28.). Ipak, gradić u kojem su 1924. održane prve Zimske olimpijske igre dobio je svoje mjesto u hrvatskom sportu dan kasnije, kada su Ivica Kostelić i Natko Zrnčić-Dim u superkombinaciji donijeli prvu i jedinu dvostruku pobjedu našem skijanju.

30. siječnja.: Prva dvostruka pobjeda u povijesti hrvatskog skijanja

Kako je počeo, Ivica je i završio magični siječanj, u kojem je osvojio nevjerojatnih 999 bodova. U svih 14 utrka u kojima je nastupio osvojio je bodove, uzevši sedam pobjeda, te još dva druga mjesta. Naravno, u 45-godišnjoj povijesti Svjetskog skijaškog kupa nikad nijedan skijaš nije imao takav mjesec dominacije.

Super-G bronca iz Garmischa šlag na tortu odličnih rezultata u brzim disciplinama

Sasvim je logično da je nakon takva četiri tjedna uslijedilo veliko pražnjenje, a zbog straha od ozljede, propustio je sve spust i superkombinaciju na Svjetskom prvenstvu u Garmisch-Partenkirchenu. U slalomu i veleslalomu nije bio u najboljoj formi (8. i 13.), ali se broncom u superveleslalomu pobrinuo da Hrvatsku uvrsti među 11 zemalja svijeta koje su imale skijaša ili skijašicu s medaljom.

Ivica se do kraja sezone nijednom nije uspeo na pobjedničko postolje, ali je marljivo skupljao bodove i 12. ožujka osigurao nedostižnu prednost pred prvim pratiteljem Didierom Cucheom, a tjedan dana kasnije u Lenzerheideu primio Veliki kristalni globus. I dva mala, za slalom i superkombinaciju. Ilustracije radi, kolika je bila Kostelićeva dominacija, dovoljno govori podatak da je kraj sezone dočekao s 400 bodova više od Cuchea, a samo u siječnju osvojio je više bodova nego Švicarac u cijeloj sezoni (956).

Organizatori završnice Svjetskog kupa poklonili Veliki globus Mariji Riesch

Skijašice su ponudile puno više neizvjesnosti. Sezonu je obilježila borba Lindsey Vonn i Marije Riesch, a u prvom dijelu Njemica je stvorila prednost, ne toliko s pobjedama (u prva tri i pol mjeseca sezone imala ih je tek četiri) koliko s postoljima i redovnim skupljanjem bodova. Istovremeno je Amerikanka imala dosta problema s koncentracijom, ali nakon SP-a u Garmischu prednost Marije Riesch se počela topiti.

19. ožujka.: Kiseli osmijeh Lindsey Vonn kao reakcija na odluke organizatora utrka u Lenzerheideu

S malom prednošću (25 bodova) Riesch je stigla na završnicu Svjetskog kupa u Lenzerheide, gdje su odluke organizatora zakinule gledatelje i režirale rasplet. U prvoj utrci, spustu, specijalistica za brze discipline Vonn je četvrtim mjestom (Riesch je završila 17., a na završnici samo 15 najboljih u svakoj utrci dobiva bodove) preuzela vodstvo, a idući dan zbog velike kiše otkazan je super-G. Međutim, dan kasnije po nemogućim uvjetima skijašice su ipak vozile slalom, u kojem je Riesch osvojila 4., a Vonn 12. mjesto. Veleslalom, koji je trebao odlučiti pobjednicu, otkazan je zbog, službeno "loših vremenskih uvjeta", a Njemica je osvojila svoj prvi Veliki kristalni globus.

Najbolja svjetska skijašica morala se zadovoljiti s tri mala globusa (spust, super-G i superkombinacija) i tješiti kako njena dominacija nije zaustavljena na silu, kako ne bi četvrtim uzastopnim Velikim kristalnim globusom sasvim ubila zanimanje za žensko skijanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara