HRVATSKA KOŠARKA

Košarkaši će se za Olimpijske igre boriti u Splitu?

Košarkaši će se za Olimpijske igre boriti u Splitu?
Foto: Getty Images / Guliver Image

HRVATSKA će se kandidirati za domaćinstvo jedne od četiriju kvalifikacijskih skupina za košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Vlada je dala potrebno jamstvo o uplati tri milijuna eura, od kojih 2,3 milijuna ide na kotizaciju, a ostatak na ostale troškove organizacije.

U lipnju iduće godine diljem svijeta igrat će se četiri kvalifikacijska turnira, na kojima će sudjelovati po šest reprezentacija, a pobjednici će izboriti nastup na Igrama. Domaćini će biti izabrani 15. studenog, a skupine će se popuniti ždrijebom 10 dana kasnije.

Od četiri kvalifikacijska turnira, dva ili tri će se održati u Europi. Izvjesno je da će jedan od domaćina biti Kanada, a iz Europe najveće šanse imaju Litva i Grčka. Osim Hrvatske, za domaćinstvo četvrtog turnira konkuriraju Turska, Srbija i Poljska.

Ukoliko Hrvatska dobije domaćinstvo, turnir će se održati u Spaladium Areni u Splitu.

Na Olimpijske igre ranije su se plasirale SAD, Španjolska, Francuska, Argentina, Australija, Iran, Japan i Nigerija. Traže se još četiri reprezentacije za olimpijski turnir, na kojem će nastupiti 12 momčadi, podijeljenih u dvije skupine.

Kvalifikacijski turniri igrat će se od 23. do 28. lipnja, a Olimpijske igre počinju 25. srpnja iduće godine.

Hrvatska je već dvaput uspješno igrala na takvim olimpijskim kvalifikacijama. U Ateni je 2008. tako izborila odlazak na OI u Pekingu, a prije tri godine je osvojila turnir u Torinu i plasirala se na Igre u Riju. U oba navrata olimpijski je turnir završila u četvrtfinalu, baš kao i na prethodnom olimpijskom nastupu u Atlanti 1996.

Najveći uspjeh hrvatski košarkaši na Olimpijskim igrama ostvarili su u svojem prvom nastupu, u Barceloni 1992., kad su izgubili u finalu od originalnog američkog Dream Teama, najmoćnije košarkaške momčadi ikad sastavljene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara